Den här artikeln om kost vid Crohns sjukdom bygger på en studie som publicerades 2021. Nya forskningsrön kan ha tillkommit. Här kan du hitta nyare artiklar inom området mage och tarm.
För vuxna med mild till måttlig Crohns sjukdom kan både specifik kolhydratsdiet (SCD) och medelhavskost bidra till att höja livskvaliteten och lindra symtomen. Det visar forskare från USA i en studie publicerad 2021. Vid studievecka 6 hade nära hälften av deltagarna avsevärt förbättrats i sina magbesvär, vilket tyder på att val av kost vid Crohns sjukdom kan ha en positiv effekt på hälsan.
Specifik kolhydratsdiet (SCD) är en kostbehandling som utvecklades i början på 1900-talet med huvudsakliga syfte att behandla celiaki (glutenintolerans). Dieten har senare även kommit att populariseras bland personer med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) eftersom många med både Crohns sjukdom och ulcerös kolit, vittnar om förbättrade symtom när de äter enligt denna kosthållning.
För att undersöka de potentiella positiva effekterna av att följa SCD vid Crohns sjukdom, valde forskare från USA att jämföra SCD med medelhavskost. Medelhavskost är nämligen relativt välstuderat och erkänd för sina hälsofördelar, vilket gör den till ett ofta rekommenderat alternativ som kost vid Crohns sjukdom.
Nära hälften förbättrades i sina symtom
I den tolv veckor långa studien inkluderades runt 200 vuxna individer med milda till måttliga besvär av Crohns sjukdom. Alla deltagare, som slumpades till att antingen äta enligt SCD eller medelhavskost, fick under de första sex veckorna tillagade måltider enligt sin föreskrivna kostbehandling. De resterande sex veckorna fick de själva, enligt instruktioner, laga sin egen mat.
När sex veckor passerat visade resultaten att den mer begränsade kostbehandlingen SCD inte var överlägsen (46.5 procent) medelhavskost (43.5 procent) i att förbättra symtom som magsmärtor och diarréer hos deltagarna. Vid vecka 12 var skillnaderna fortfarande statistiskt insignifikanta: 42.4 procent av dem på SCD och 40.2 procent av deltagarna på medelhavskost hade förbättrats i sina symtom. Forskarna kunde dessutom se en likvärdig förhöjd uppskattad livskvalitet i båda studiegrupperna (mätvärden: smärta, trötthet, social isolering, sömn).
Medelhavskost att föredra
Då studien pekar på mer eller mindre likvärdiga effekter av de två dieterna, är forskarnas uppfattning att båda kan användas i syfte att försöka lindra symtomen vid mild till måttlig Crohns sjukdom. De konstaterar dock att eftersom medelhavskost i regel är enklare att följa och ur en allmän hälsosynpunkt hittills mer studerad än SCD, kan den för många patienter, trots allt, vara att föredra som kost vid Crohns sjukdom.
Studien publicerades 2021 i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.
Fakta. Vad är specifik kolhydratsdiet (SCD)?
Som namnet på dieten antyder innebär specifik kolhydratsdiet (SCD) att vissa kolhydrater är tillåtna medan andra är förbjudna. SCD går i stora drag ut på att spannmål, vissa mejeriprodukter, stärkelse och raffinerade livsmedel utesluts. Istället ligger fokus på att som kost vid Crohns sjukdom, få i sig naturlig och näringstät mat med mycket grönsaker, bär, nötter, frukt och kött av god kvalitet.
I dagsläget finns viss forskningsevidens för att SCD kan lindra symtomen vid både Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Fakta. Vad är medelhavskost?
Medelhavskosten grundar sig på den ursprungliga maten i länderna kring Medelhavet. Forskning har visat att kostmönstret, som översiktligt innebär att hålla ett högt intag av frukt, grönsaker, olivolja, spannmålsprodukter och nötter; ett måttligt intag av fisk, fågel och mejeriprodukter; samt ett begränsat intag av rött kött, processade livsmedel och sötsaker, är associerat med en minskad risk att drabbas av Crohns sjukdom. Faktum är att en balanserad kost vid Crohns sjukdom, som liknar medelhavskosten, kan ha positiva effekter på tarmhälsan och bidra till att lindra symtom. Flera studier har också visat att man genom att äta enligt medelhavskosten kan minska risken för andra sjukdomar som bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdom.
Publikation
Lewis JD, Sandler RS, Brotherton C, Brensinger C, Li H, Kappelman MD, Daniel SG, Bittinger K, Albenberg L, Valentine JF, Hanson JS, Suskind DL, Meyer A, Compher CW, Bewtra M, Saxena A, Dobes A, Cohen BL, Flynn AD, Fischer M, Saha S, Swaminath A, Yacyshyn B, Scherl E, Horst S, Curtis JR, Braly K, Nessel L, McCauley M, McKeever L, Herfarth H; DINE-CD Study Group. A Randomized Trial Comparing the Specific Carbohydrate Diet to a Mediterranean Diet in Adults With Crohn’s Disease. Gastroenterology. 2021 Sep;161(3):837-852.e9. doi: 10.1053/j.gastro.2021.05.047. Epub 2021 May 27. PMID: 34052278; PMCID: PMC8396394.