När ”glutenkänslighet” inte beror på gluten
Många som upplever glutenkänslighet reagerar troligen inte på själva glutenproteinet. Nya forskningssammanställningar pekar i stället på samspelet mellan tarmen och…
Många som upplever glutenkänslighet reagerar troligen inte på själva glutenproteinet. Nya forskningssammanställningar pekar i stället på samspelet mellan tarmen och…
När vi mixar frukter påverkas inte bara smaken. En studie från UC Davis visar att fruktkombinationer med hög enzymaktivitet –…
Tarmfloran (tarmmikrobiotan) är ett ekosystem av mikrober som samspelar med immunförsvaret och hjälper oss att bryta ned mat. Studier visar…
Kan mer grönt på tallriken hänga ihop med långsammare hjärnåldrande? I en ny studie, där deltagarna följde en grön medelhavskost,…
Kan kakao påverka nivån av låggradig inflammation i kroppen? Kanske. I en ny delstudie sjönk hsCRP – en blodmarkör för…
Kan en söt frukt slå en ”nyttig” granolabar med låg sockerhalt? I en sexmånaders studie på vuxna med prediabetes visade sambandet…
Frukost kallas ofta dagens viktigaste mål – men vad betyder det egentligen för hälsan när vi blir äldre? I takt med…
Juice på rödbeta har länge hyllats som en hälsodryck. Men vad är rödbetsjuice bra för egentligen? Hos försökspersoner i 60–70-årsåldern i en ny…
Kan en välbekant kosthållning i kombination med enkla livsstilsförändringar skydda mot en av världens snabbast växande folksjukdomar? En stor europeisk…
Från johannesörtste till kapslar med saffran: hyllorna i apotek och hälsokostbutiker fylls av naturpreparat som sägs kunna lindra nedstämdhet och…