En ny studie visar att regelbunden konsumtion av mörk choklad – men däremot inte av mjölkchoklad – är associerat med en minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes. Studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften The BMJ.
Lagom till juletid har diabetesforskare publicerat en söt upptäckt i en av världens mest ansedda medicinska tidskrifter.
– Våra resultat tyder på att alla choklader inte påverkar hälsan på samma sätt. För chokladälskare är detta en påminnelse om att små förändringar, som att välja mörk choklad framför mjölkchoklad, kan ha en positiv effekt på hälsan, säger Binkai Liu, huvudförfattare och doktorand vid Institutionen för näringslära vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, i ett pressmeddelande.
Studien publiceras online den 4 december i tidskriften The BMJ.
Tidigare forskning har undersökt sambandet mellan choklad och typ 2-diabetes, men resultaten har varit otydliga, och få studier har jämfört olika typer av choklad.
Effekter av mörk choklad på typ 2-diabetes
I denna studie använde forskarna sig av data från Nurses’ Health Study I och II samt Health Professionals Follow-up Study. Under ett tidspann på mer än 30 år rapporterade 192 000 vuxna deltagare, som vid studiens start inte hade diagnostiserats med diabetes, om sina matvanor, inklusive konsumtion av choklad, samt om deras diabetesstatus och vikt. Vid slutet av studieperioden hade nästan 19 000 av deltagarna utvecklat typ 2-diabetes. Av de 112 000 som specifikt rapporterade sitt intag av mörk choklad respektive mjölkchoklad, hade nästan 5 000 fått diagnosen typ 2-diabetes.
Studieresultaten visade att personer som åt minst 140 gram choklad per vecka (borträknat mjölkchoklad), hade tio procent lägre risk för att utveckla typ 2-diabetes jämfört med dem som aldrig eller mycket sällan åt choklad. Mörk choklad hade en ännu större förebyggande effekt: De som åt minst fem portioner mörk choklad (ca 150 gram) per vecka hade 21 procent lägre risk för att utveckla typ 2-diabetes. Forskarna kunde även dokumentera en 3-procentig minskning i risken för typ 2-diabetes för varje portion mörk choklad som konsumerades per vecka. Däremot var intag av mjölkchoklad inte kopplad till någon minskad risk för typ 2-diabetes.
Mjölkchoklad – ingen fördel för hälsan
Tvärtom visade studien att ökat intag av mjölkchoklad, men däremot inte av mörk choklad, var associerat med långsiktig viktuppgång, vilket i sig kan bidra till utvecklingen av typ 2-diabetes.
– Vi blev överraskade över hur tydligt skillnaden mellan mörk choklad och mjölkchoklad påverkar risken för diabetes och långsiktig viktkontroll, säger Qi Sun, korresponderande författare och docent vid Institutionerna för näringslära och epidemiologi vid Harvard T.H. Chan School of Public Health.
– Trots att mörk choklad och mjölkchoklad innehåller samma mängd kalorier och mättat fett, verkar det som att de polyfenoler som finns i mörk choklad kan motverka effekterna av mättat fett och socker på viktökning och diabetes. Detta är en intressant skillnad som behöver undersökas vidare, fortsätter han.
Fakta. Vad är diabetes typ 2?
Diabetes typ 2 är en sjukdom som påverkar kroppens förmåga att reglera blodsockernivåerna. För att kroppens celler ska kunna fungera behöver de energi, som de får från druvsocker, eller glukos. Glukos transporteras via blodet och tas upp av cellerna med hjälp av insulin, ett hormon som produceras av bukspottkörteln.
När cellerna inte kan ta upp allt glukos som finns i blodet lagras det istället i levern och musklerna för att användas vid ett senare tillfälle. Dessa organ fungerar alltså som kroppens ”sockerförråd.”
Vid utvecklingen av typ 2-diabetes börjar först kroppens förmåga att hantera blodsocker försämras, vilket leder till ett tillstånd som kallas prediabetes eller nedsatt glukostolerans. Detta beror på att cellerna blir mindre känsliga för insulin, vilket kallas insulinresistens. När detta händer stiger blodsockernivåerna efter måltider, och de sjunker långsammare än normalt.
För att kompensera för den minskade effekten av insulinet måste bukspottkörteln producera mer insulin. Fysisk aktivitet kan hjälpa cellerna att ta upp glukos utan att insulin behövs, vilket gör motion särskilt viktig vid prediabetes och diabetes typ 2.
Det kan ta flera år för prediabetes att utvecklas till fullständig diabetes typ 2. Under den tiden ökar insulinresistensen och bukspottkörteln får allt svårare att producera tillräckligt med insulin. Detta leder till att blodsockernivåerna stiger ytterligare och kroppen får svårt att reglera dem på rätt sätt.
Publikation
Binkai Liu, Geng Zong, Lu Zhu, Yang Hu, JoAnn E Manson, Molin Wang, Eric B Rimm, Frank B Hu, Qi Sun. Chocolate intake and risk of type 2 diabetes: prospective cohort studies. BMJ, 2024; e078386 DOI: 10.1136/bmj-2023-078386
Läs mer forskning inom nutrition här.