Gråa hår betraktas ofta som en oundviklig följd av åldrandet. Men ny forskning från Nagoya universitet i Japan tyder på att en antioxidant eventuellt kan motverka denna process. Forskarna bakom studien har identifierat luteolin, ett växtpigment som finns i vissa grönsaker, som en potentiell lösning för att motverka grått hår. Deras resultat öppnar dörrar för nya möjligheter inom hårvård och väcker intresset för ytterligare forskning om antioxidantens långsiktiga effekter.
Hur påverkar du klimatet?
Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.
Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.
I studien undersökte forskarna effekterna av tre antioxidanter – luteolin, hesperetin och diosmetin – på att förebygga gråa hår hos åldrande möss.
Resultaten var slående: De möss som fick luteolin behöll sin svarta päls, medan de som inte fått antioxidanten i stället utvecklade gråa hårstrån – oavsett om luteolinet administrerats utvärtes eller invärtes till gnagarna.
– Vi hade dock förväntat oss att alla tre antioxidanter skulle visa på någon form av förebyggande effekt mot gråa hårstrån. Men det var enbart luteolin – inte hesperetin eller diosmetin – som uppvisade egenskapen. Våra fynd tyder på att luteolin kan ha en speciell förmåga att förhindra grått hår, säger Masashi Kato, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.
Studien publicerades nyligen i tidskriften Antioxidants.
Luteolins påverkan på cellkommunikation och melanocyter
Luteolins förmåga att förebygga grått hår/päls är kopplad till dess påverkan på endotheliner, proteiner som spelar en central roll i cellkommunikation. Endotheliner är särskilt viktiga för blodkärlens funktion, men de är också involverade i andra fysiologiska processer, inklusive den process där hår får sin färg.
I studien visade forskarna att luteolinbehandlingarna bidrog till att upprätthålla uttrycket av endothelinerna och deras receptorer. Detta hjälpte till att bevara sunda signalvägar och förhindra en minskning av melanocytaktiviteten – en process som normalt leder till att hårstråna blir gråa. Melanocyterna är de celler som producerar melanin, pigmentet som ger håret dess färg.
– Det var i synnerhet intressant att se att luteolin inte hade någon märkbar påverkan på mössens ”hårcykel”. Det tyder på att antioxidantens huvudsakliga effekt är på just hårpigmenteringen – dvs på att förebygga gråa hårstrån, säger Kato.
Fakta: Varför blir håret grått?
Hårfärgen bestäms av melanin – ett pigment som bildas av specialiserade celler i hårsäcken som kallas melanocyter. När vi är unga produceras melanin kontinuerligt och ger håret sin färg, men med åldern minskar både antalet melanocyter och deras funktion. Resultatet är att mindre pigment överförs till håret, som då blir grått eller vitt.
Denna förändring är en naturlig del av åldrandet och påverkas av flera faktorer. Genetik spelar en avgörande roll – vissa börjar få grått hår redan i 20–30-årsåldern, medan andra behåller sin naturliga färg långt upp i åren. Men även oxidativ stress, inflammation, brist på vissa näringsämnen (t.ex. vitamin B12, koppar och järn) och livsstilsfaktorer som rökning tros bidra till processen.
När pigmentproduktionen minskar helt, blir hårstrået vitt eftersom det saknar färgämnen helt. Det är alltså inte ett tecken på att håret förändrat sin struktur, utan att melanin helt enkelt inte längre finns där.
Framtida forskning kring att förebygga gråa hår
De likheter som finns mellan gråhårsprocesserna hos möss och människor ger hopp om att studiens resultat kan tillämpas på människor. Eftersom luteolin dessutom redan finns tillgängligt i både grönsaker och som kosttillskott, utgör antioxidanten redan en lovande kandidat för vidare forskning kring att förebygga grått hår.
Forskarna menar att Luteolin framöver kan komma att bli en viktig komponent i hårvårdsprodukter som syftar till att hjälpa människor att bevara sin naturliga hårfärg.
– Det skulle också vara intressant att undersöka om luteolins anti-aging-effekter även kan vara tillämpliga på andra åldersrelaterade förändringar, inklusive håravfall, säger Kato.
Fakta. Vad är luteolin?
Luteolin är en antioxidant som tillhör flavonoidgruppen, ett typ av växtpigment som går att hitta i många frukter, grönsaker och örter. Vanliga källor till luteolin är bland annat selleri, broccoli, morötter, lök, paprika, persilja och olivblad. Antioxidanten har i tidigare forskning uppvisat flera potentiella hälsofördelar, däribland antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Luteolin tros bland annat kunna skydda våra celler mot skador från fria radikaler och stödja cellkommunikation.
I den nya studien har forskare vid Nagoya universitet i studier på möss funnit att luteolin kan förhindra grånande päls genom att bevara melanocytaktiviteten och upprätthålla pigmentproduktionen i hårstråna. Även om forskningen kring luteolins effekter fortfarande är pågående, anses antioxidanten vara en lovande kandidat för framtida behandlingar inom hårvård, i synnerhet för att förebygga grått hår.
Läs mer:
Hårväxt och fasta – en riskfylld kombination?
Kost och hälsa: Så påverkar bra kolhydrater ditt åldrande
Nyttig surkål kan skydda magen – ny forskning visar hälsoeffekter av fermenterad mat
Röda kliande utslag? Så stoppar du klådan – innan det blir värre
Publikation
Machiko Iida, Takumi Kagawa, Ichiro Yajima, Akihito Harusato, Akira Tazaki, Delgama A. S. M. Nishadhi, Nobuhiko Taguchi, Masashi Kato. Anti-Graying Effects of External and Internal Treatments with Luteolin on Hair in Model Mice. Antioxidants, 2024; 13 (12): 1549 DOI: 10.3390/antiox13121549