...
ANNONS FÖR COMPRICER

Främja hjärnhälsan: Byt ut bearbetat rött kött mot en kost som förebygger demens

kost som förebygger demens

Enligt en nyligen publicerad studie i den medicinska tidskriften Neurology ökar risken för kognitiv nedgång och demens hos personer som äter stora mängder bearbetat rött kött, jämfört med dem som konsumerar väldigt lite. Resultaten betonar vikten av att göra hälsosammare kostval och minska intaget av processat rött kött.

Studien, ledd av forskare vid Brigham and Women’s Hospital i Boston, visade att konsumtion av processat rött kött är kopplat till en ökad risk för demens. Samtidigt fann forskarna att man genom att byta ut bearbetat rött kött mot en kost som förebygger demens – däribland livsmedel som nötter, fisk, kyckling, frukt och grönt – kan minska risken för sjukdomen.

För att undersöka sambandet mellan kost och demens följde forskarna 133 771 personer, samtliga 49 år gamla och utan demens vid studiens start. Deltagarna följdes under en period på upp till 43 år, och under denna tid utvecklade 11 173 av dem demens. Varannat till vart fjärde år ombads deltagarna att fylla i matdagböcker där de rapporterade sina kostvanor. Genom att analysera dessa uppgifter identifierade forskarna då ett tydligt samband mellan kost och risken för att utveckla demens.

ANNONS FÖR LEXLY

Att äta processat kött ökar demensrisken

Forskarna delade därefter in deltagarna i tre grupper baserat på hur mycket bearbetat rött kött de åt: en låg grupp (mindre än 0,10 portioner per dag), en medelgrupp (0,10–0,24 portioner per dag) och en hög grupp (0,25 eller fler portioner per dag). Efter att de justerat för faktorer som ålder och kön, fann forskarna att de deltagare som åt mest bearbetat rött kött hade 13 procent högre risk att utveckla demens jämfört med dem som åt allra minst.

För obehandlat rött kött, som nötkött och fläskkött, kunde forskarna inte se någon skillnad i risken för att utveckla demens mellan dem som åt lite respektive mycket. Resultaten tyder på att man i anammandet av en kost som förebygger demens, framför allt bör fokusera på att minska intaget av bearbetat rött kött snarare än obehandlat rött kött.

Subjektiv kognitiv nedgång och processat kött

ANNONS FÖR MATHEM

För att mäta subjektiv kognitiv nedgång undersökte forskarna en annan grupp bestående av 43 966 deltagare med en genomsnittlig ålder på 78 år. Deltagarna i denna grupp svarade på enkäter där de bedömde sin egen minnes- och kognitiva förmåga vid två tillfällen under studiens gång.

Fakta. Subjektiv kognitiv nedgång

Subjektiv kognitiv nedgång innebär att en person upplever problem med minnet och tänkandet innan några förändringar är tillräckligt stora för att kunna påvisas med standardtester.

Efter att ha justerat för faktorer som ålder, kön och andra riskfaktorer för kognitiv nedgång, kunde forskarna visa att de deltagare som i genomsnitt åt 0,25 portioner eller mer bearbetat rött kött per dag, löpte en 14 procent högre risk att rapportera subjektiv kognitiv nedgång, jämfört med dem som åt mindre än 0,10 portioner per dag.

ANNONS FÖR WELLOBE

Forskarna upptäckte också att personer som åt en eller fler portioner obearbetat rött kött per dag hade en 16 procent högre risk för subjektiv kognitiv nedgång, jämfört med dem som åt mindre än en halv portion per dag.

Varje extra portion ökar hjärnans åldrande

För att mäta objektiv kognitiv funktion, som handlar om hur bra hjärnan fungerar när det gäller att minnas, tänka och lösa problem, studerade forskarna en annan grupp bestående av 17 458 kvinnor med en genomsnittlig ålder på 74 år. Denna försöksgrupp genomförde tester på minne och kognitiva förmågor vid fyra olika tidpunkter under studieperioden.

När forskarna sedan justerade för faktorer som ålder, kön och andra riskfaktorer, visade resultaten att högre konsumtion av bearbetat rött kött var kopplat till ett snabbare hjärnåldrande. Varje extra portion bearbetat rött kött per dag var förknippad med en ökad ålder i global kognition med 1,61 år och i verbal minnesförmåga med 1,69 år.

Hälsosamma kostval minskar demensrisken

Slutligen visade forskarna att man genom att ersätta en portion bearbetat rött kött per dag med en portion nötter eller baljväxter per dag, kan minska risken för demens med 19 procent och sänka kognitivt åldrande med 1,37 år. Att byta ut det bearbetade köttet mot fisk var kopplat till 28 procent lägre risk för demens, medan ett byte till kyckling gav upphov till 16 procent lägre risk.

ANNONS FÖR ASTRO SWEDEN

– Att minska mängden rött kött och ersätta det med andra proteinkällor, särskilt växtbaserade alternativ, kan komma att bli en viktig kostrekommendation för att främja kognitiv hälsa, säger Dong Wang, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

– Det behövs dock mer forskning för att kunna avgöra om dessa resultat även gäller för mer varierade befolkningsgrupper.

Till en av studiens begränsningar hör att deltagarna huvudsakligen var vita personer verksamma inom vårdsektorn, vilket innebär att resultaten inte nödvändigtvis kan generaliseras till andra etniska grupper eller icke-binära könsidentiteter.

ANNONS FÖR NEXTORY SE

Studien publicerades den 15 januari i tidskriften Neuron.

Publikation

Yuhan Li, Yanping Li, Xiao Gu, Yuxi Liu, Danyue Dong, Jae Hee Kang, Molin Wang, Heather Eliassen, Walter C. Willett, Meir J. Stampfer, Dong Wang. Long-Term Intake of Red Meat in Relation to Dementia Risk and Cognitive Function in US AdultsNeurology, 2025; 104 (3) DOI: 10.1212/WNL.0000000000210286

Läs om mer forskning kring nutrition här.

Dela det här:
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.