En ny amerikansk pilotstudie visar att medelhavskost kan lindra symtomen vid IBS – irritabel tarm. Resultaten väcker hopp om ett mer hållbart och näringsrikt alternativ till den strikta låg-FODMAP-dieten, som i dag ofta används vid kostbehandling av sjukdomen.
IBS är en funktionell mag-tarmsjukdom som kännetecknas av återkommande buksmärtor, gaser och diarré eller förstoppning. Tillståndet drabbar mellan 4 och 11 procent av befolkningen och påverkar livskvaliteten för många. Flertalet patienter föredrar kostförändringar framför läkemedel, men det kan vara svårt att hitta en metod som både är effektiv och lätt att följa.
Nu har forskare vid Michigan Medicine undersökt om medelhavskost kan vara ett alternativ till låg-FODMAP-dieten, som i dag är en vanlig restriktiv diet vid IBS. Pilotstudien är den första i sitt slag där de två kostmodellerna jämförts i en randomiserad kontrollerad studie.
Medelhavskost jämfört med låg-FODMAP
I studien delades deltagarna in i två grupper. Den ena följde en traditionell medelhavskost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, fisk och olivolja. Den andra gruppen genomgick det inledande, restriktiva stadiet av låg-FODMAP-dieten, där flera livsmedelsgrupper utesluts tillfälligt. Båda grupperna följde respektive kost i fyra veckor. Totalt slutförde 20 personer försöket.
Alla deltagare hade diagnosen IBS-D (diarrédominerad) eller IBS-M (blandad form). Studien mätte bland annat buksmärta före och efter behandling – det primära målet var att minska smärtan med minst 30 procent, enligt amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s definition.
Resultaten visade att 73 procent av deltagarna i medelhavskostgruppen och 81,8 procent i låg-FODMAP-gruppen uppnådde denna förbättring; skillnaden var dock inte statistiskt signifikant (p=1,0). Låg-FODMAP-gruppen uppvisade även en signifikant större minskning i IBS-symtompoäng (−105,5) jämfört med medelhavskostgruppen (−60; p=0,02).
En lättare väg till lindring?
– Restriktiva dieter som låg-FODMAP kan vara svåra för patienter att följa, säger Prashant Singh, gastroenterolog vid Michigan Medicine och huvudförfattare till studien i ett pressmeddelande.
– Förutom att de är kostsamma och tidskrävande, finns det också oro för näringsbrist och ätstörningar. Medelhavskosten intresserade oss som ett alternativ som inte kräver eliminering av livsmedel och därmed kan undvika flera av låg-FODMAP-dietens nackdelar.
Låg-FODMAP-dieten fungerar för många, men ställer höga krav på planering, inköp och kunskap. Det är också vanligt att patienter återfaller eller upplever oro kring vad de ”får” äta. Forskarna bakom den nya studien har tidigare föreslagit ett förenklat upplägg kallat ”FODMAP simple”, där bara de mest symtomframkallande ämnena undviks. Medelhavskosten testades nu som ett helt annat, mer tillgängligt alternativ.
– Det finns ett stort behov av kostbehandlingar som både är effektiva och hållbara på sikt, fortsätter Singh.
– Medelhavskosten kan visa sig vara just en sådan lösning för många IBS-patienter.
Välkänd kostmodell med ny potential
Medelhavskosten är sedan länge etablerad som en hälsosam kostmodell. Den har associerats med lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, förbättrad kognitiv hälsa och allmänt välbefinnande. Tidigare forskning om medelhavskostens effekt på IBS har dock gett motstridiga resultat, vilket gör denna studie särskilt relevant.
– Den här studien lägger ytterligare en pusselbit till det växande underlaget som antyder att medelhavskost kan bli ett värdefullt tillskott i arsenalen av evidensbaserade kostbehandlingar för IBS-patienter, säger William Chey, professor i gastroenterologi vid University of Michigan och seniorförfattare till artikeln.
Behov av större och längre studier
Forskarna betonar att pilotstudien är just en första indikation. Deltagarantalet var litet och tidsramen kort. Nästa steg blir att genomföra större och längre studier, där man även jämför effekten av medelhavskost över tid med låg-FODMAP-dieten i sin helhet – inklusive återintroduktion och individanpassning av livsmedel.
Samtidigt visar resultaten att det inte bara är graden av symtomförbättring som räknas. Patienters upplevelse av vad som är rimligt och hållbart att äta har också stor betydelse för följsamhet och långsiktig effekt.
För personer med IBS som inte lyckas med eliminationsdieter, eller som vill pröva en kostmodell med fler hälsofördelar och större flexibilitet, kan medelhavskosten vara värd att utforska.

Fakta: Vad är låg-FODMAP-dieten?
Låg-FODMAP-dieten är en evidensbaserad kostbehandling som utvecklades vid Monash University i Australien för att lindra symtom vid irritabel tarm (IBS).
FODMAP står för:
– Fermenterbara
– Oligosackarider (t.ex. fruktaner i lök och vete)
– Disackarider (laktos i mjölkprodukter)
– Monosackarider (överskott av fruktos i t.ex. äpplen)
– And
– Polyoler (sorbitol, mannitol i frukt/sötningsmedel)
Dessa kolhydrater bryts ner dåligt i tunntarmen och kan orsaka gaser, uppblåsthet och diarré hos känsliga individer.
Dieten genomförs i tre faser:
- Eliminering av FODMAP-rika livsmedel
- Gradvis återintroduktion
- Individanpassad kosthållning
Fördelar:
✔ Kliniskt bevisad symtomlindring för IBS
✔ Strukturerad och välforskad
Nackdelar:
✘ Svår att följa utan dietist
✘ Risk för näringsbrist och ätstörningsbeteenden
Fakta: Vad är medelhavskosten?
Medelhavskosten bygger på traditionella matvanor från länder som Grekland, Italien och Spanien. Den är rik på växtbaserade livsmedel och nyttiga fetter.
Typiska inslag:
– Grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn
– Fisk och skaldjur flera gånger i veckan
– Olivolja som huvudfett
– Begränsat med rött kött, processade livsmedel och socker
– Vatten som huvuddryck, ibland vin i små mängder
Hälsoeffekter:
✔ Har associerats med minskad risk för hjärt-kärlsjukdom
✔ Kan stödja kognitiv funktion och allmänhälsa
Fördelar:
✔ Balanserad och varierad
✔ Lätt att anpassa och följa långsiktigt
Nackdelar:
✘ Kräver planering och goda livsmedelsval
✘ Effekten beror på helheten i kosten
Publikation
Prashant Singh, Gregory Dean, Sofia Iram, Westley Peng, Samuel W. Chey, Samara Rifkin, Christine Lothen‐Kline, Jane Muir, Allen A. Lee, Shanti Eswaran, William D. Chey. Efficacy of Mediterranean Diet vs. Low‐FODMAP Diet in Patients With Nonconstipated Irritable Bowel Syndrome: A Pilot Randomized Controlled Trial. Neurogastroenterology & Motility, 2025; DOI: 10.1111/nmo.70060
Läs mer:
Från allergiska reaktioner på huden till IBS – ny molekyl kan bromsa kroppens felreaktioner
Eliminationsdiet effektiv för att lindra buksmärtor vid IBS
En hälsosam livsstil minskar risken för IBS