...
ANNONS FRÅN VIREA

Sunda val för både hemmet och hälsan

Välj naturliga rengöringsprodukter utan plast, parfym och kemikalier – skonsammare för dig och miljön.

Mörk choklad kopplas till lägre risk för typ 2-diabetes – enligt ny Harvardstudie

mörk choklad

Kan mörk choklad vara bra för diabetiker? En stor befolkningsstudie från Harvard visar att personer som regelbundet äter mörk choklad har lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. Resultaten pekar på att just mörk choklad – inte mjölkchoklad – kan ha skyddande effekter vid risk för diabetes typ 2.

ANNONS FRÅN CLIMATEHERO

Hur påverkar du klimatet?

Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.

Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.

Gör testet genom att klicka på länken nedan – och stöd samtidigt Mikroskops arbete med att göra ny forskning om kroppen tillgänglig för fler.

Lagom till juletid har diabetesforskare publicerat en söt upptäckt i en av världens mest ansedda medicinska tidskrifter.

– Våra resultat tyder på att alla choklader inte påverkar hälsan på samma sätt. För chokladälskare är detta en påminnelse om att små förändringar, som att välja mörk choklad framför mjölkchoklad, kan ha en positiv effekt på hälsan, säger Binkai Liu, huvudförfattare och doktorand vid Institutionen för näringslära vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, i ett pressmeddelande.

Studien publiceras online den 4 december i tidskriften The BMJ.

Tidigare forskning har undersökt sambandet mellan choklad och typ 2-diabetes, men resultaten har varit otydliga, och få studier har jämfört olika typer av choklad.

Effekter av mörk choklad på typ 2-diabetes

I denna studie använde forskarna sig av data från Nurses’ Health Study I och II samt Health Professionals Follow-up Study. Under ett tidspann på mer än 30 år rapporterade 192 000 vuxna deltagare, som vid studiens start inte hade diagnostiserats med diabetes, om sina matvanor, inklusive konsumtion av choklad, samt om deras diabetesstatus och vikt. Vid slutet av studieperioden hade nästan 19 000 av deltagarna utvecklat typ 2-diabetes. Av de 112 000 som specifikt rapporterade sitt intag av mörk choklad respektive mjölkchoklad, hade nästan 5 000 fått diagnosen typ 2-diabetes.

Mjölkchoklad – ingen fördel för hälsan

Tvärtom visade studien att ökat intag av mjölkchoklad, men däremot inte av mörk choklad, var associerat med långsiktig viktuppgång, vilket i sig kan bidra till utvecklingen av typ 2-diabetes.

– Vi blev överraskade över hur tydligt skillnaden mellan mörk choklad och mjölkchoklad påverkar risken för diabetes och långsiktig viktkontroll, säger Qi Sun, korresponderande författare och docent vid Institutionerna för näringslära och epidemiologi vid Harvard T.H. Chan School of Public Health.

– Trots att mörk choklad och mjölkchoklad innehåller samma mängd kalorier och mättat fett, verkar det som att de polyfenoler som finns i mörk choklad kan motverka effekterna av mättat fett och socker på viktökning och diabetes. Detta är en intressant skillnad som behöver undersökas vidare, fortsätter han.

Fakta. Vad är diabetes typ 2?

Diabetes typ 2 är en sjukdom som påverkar kroppens förmåga att reglera blodsockernivåerna. För att kroppens celler ska kunna fungera behöver de energi, som de får från druvsocker, eller glukos. Glukos transporteras via blodet och tas upp av cellerna med hjälp av insulin, ett hormon som produceras av bukspottkörteln.

När cellerna inte kan ta upp allt glukos som finns i blodet lagras det istället i levern och musklerna för att användas vid ett senare tillfälle. Dessa organ fungerar alltså som kroppens ”sockerförråd.”

Vid utvecklingen av typ 2-diabetes börjar först kroppens förmåga att hantera blodsocker försämras, vilket leder till ett tillstånd som kallas prediabetes eller nedsatt glukostolerans. Detta beror på att cellerna blir mindre känsliga för insulin, vilket kallas insulinresistens. När detta händer stiger blodsockernivåerna efter måltider, och de sjunker långsammare än normalt.

För att kompensera för den minskade effekten av insulinet måste bukspottkörteln producera mer insulin. Fysisk aktivitet kan hjälpa cellerna att ta upp glukos utan att insulin behövs, vilket gör motion särskilt viktig vid prediabetes och diabetes typ 2.

Det kan ta flera år för prediabetes att utvecklas till fullständig diabetes typ 2. Under den tiden ökar insulinresistensen och bukspottkörteln får allt svårare att producera tillräckligt med insulin. Detta leder till att blodsockernivåerna stiger ytterligare och kroppen får svårt att reglera dem på rätt sätt.

Publikation

Binkai Liu, Geng Zong, Lu Zhu, Yang Hu, JoAnn E Manson, Molin Wang, Eric B Rimm, Frank B Hu, Qi Sun. Chocolate intake and risk of type 2 diabetes: prospective cohort studiesBMJ, 2024; e078386 DOI: 10.1136/bmj-2023-078386

Läs mer forskning inom nutrition här.

Dela det här:
ANNONS FÖR SVARTA LÅDAN

Hälsosamma färdigrätter för en smart vardag

Upptäck nyttiga och goda måltider från Svarta Lådan – perfekt för dig som vill äta balanserat utan att laga själv.

25% rabatt med koden
SMART25
Gäller t.o.m. 2025-12-31
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.