...
ANNONS FRÅN VIREA

Sunda val för både hemmet och hälsan

Välj naturliga rengöringsprodukter utan plast, parfym och kemikalier – skonsammare för dig och miljön.

Ultraprocessade livsmedel kopplas till förtida död i internationell studie

ultraprocessade livsmedel

En ny omfattande studie visar att konsumtion av ultraprocessade – det vill säga starkt industriellt bearbetade – livsmedel hänger samman med en ökad risk för att dö i förtid. Forskarna har analyserat data från åtta länder och ser ett tydligt samband: ju större andel av kosten som utgörs av dessa livsmedel, desto högre är dödligheten i alla orsaker.

ANNONS FRÅN CLIMATEHERO

Hur påverkar du klimatet?

Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.

Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.

Gör testet genom att klicka på länken nedan – och stöd samtidigt Mikroskops arbete med att göra ny forskning om kroppen tillgänglig för fler.

Ultraprocessade livsmedel (UPF) är industriellt framställda produkter som tillverkas genom att kombinera extrakt eller restprodukter från livsmedel med kemiskt modifierade ämnen. De innehåller sällan hela råvaror och är ofta tillsatta med färgämnen, konstgjorda aromer, sötningsmedel och andra tillsatser. Hit hör exempelvis många färdigrätter, läsk, snacks och sötsaker. Dessa livsmedel har i ökande grad ersatt traditionella måltider lagade från färska eller minimalt bearbetade ingredienser.

– UPF påverkar hälsan inte bara genom sitt höga innehåll av socker, salt och ohälsosamma fetter, utan också genom den industriella bearbetningen och de ämnen som tillsätts, säger Eduardo Nilson, forskare vid Oswaldo Cruz-institutet i Brasilien och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Internationell analys visar tydligt samband

Forskarna använde kostdata från nationellt representativa undersökningar samt dödsorsaksstatistik från Australien, Brasilien, Kanada, Chile, Colombia, Mexiko, Storbritannien och USA. Syftet var att undersöka sambandet mellan konsumtion av ultraprocessade livsmedel och dödlighet i alla orsaker, och särskilt uppskatta hur många av dessa dödsfall som är förtida och potentiellt förebyggbara.

Resultaten visar att för varje 10-procentig ökning av ultraprocessade livsmedel i kosten ökar risken för död i förtid av alla orsaker med omkring 3 procent. I länder med högst konsumtion – som i USA, där UPF står för över hälften av det totala energiintaget – kan nästan 14 procent av de förtida dödsfallen kopplas till dessa livsmedel. I USA motsvarade det cirka 124 000 dödsfall under 2018. I länder med lägre konsumtion, som Colombia, var motsvarande andel cirka 4 procent.

Ökad risk för många sjukdomar

Tidigare forskning har kopplat högt intag av ultraprocessade livsmedel till en lång rad hälsoproblem, däribland hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, vissa cancerformer och depression. Den nya studien är dock den första som försökt uppskatta den samlade dödlighetsbördan från dessa livsmedel på befolkningsnivå i flera olika länder.

– Det är särskilt oroande att konsumtionen av ultraprocessade livsmedel fortsätter att öka i låg- och medelinkomstländer, säger Eduardo Nilson.

– I höginkomstländer har den visserligen planat ut, men ligger fortfarande på en hög nivå. Det visar att det behövs globala åtgärder som minskar tillgången till ultraprocessade livsmedel och främjar traditionella kostmönster baserade på färska och minimalt bearbetade råvaror.

Fakta. Vad är ultraprocessade livsmedel?

Ultraprocessade livsmedel (UPF) är produkter som har genomgått omfattande industriell bearbetning och tillverkats med hjälp av ingredienser som sällan används i hemmamatlagning. De är ofta utformade för att vara färdiga att äta eller värma och har lång hållbarhet, stark smakprofil och ett tilltalande utseende.

Typiska ingredienser i UPF är raffinerade stärkelseprodukter, vegetabiliska oljor, smakförstärkare, färgämnen, sötningsmedel, emulgeringsmedel och konserveringsmedel. Dessa ämnen har ofta extraherats, kemiskt modifierats eller syntetiserats i laboratorier. Produkterna innehåller lite eller inget av hela livsmedel såsom grönsaker, frukt, bönor, nötter eller kött i ursprunglig form.

Exempel på UPF:

  • Läsk och energidrycker
  • Frukostflingor med tillsatt socker och färgämnen
  • Färdigrätter och snabbnudlar
  • Sötsaker, bakverk och chips
  • Smörgåspålägg med lågt köttinnehåll

Det är viktigt att skilja mellan olika grader av livsmedelsbearbetning. Många livsmedel är bearbetade utan att vara ultraprocessade – till exempel frysta grönsaker, konserverade bönor, pastasås med naturliga ingredienser eller naturell yoghurt. Det är framför allt den långtgående bearbetningen och de många tillsatserna som särskiljer UPF.

Begreppet kommer från den så kallade NOVA-klassificeringen, som delar in livsmedel i fyra grupper baserat på hur och varför de har bearbetats. Flera stora studier har visat att högt intag av UPF kan kopplas till ökad risk för kroniska sjukdomar och förtida död.

Läs mer:
Återställa tarmfloran efter antibiotika? Ny studie visar hur matval styr återhämtningen
Nyttig surkål kan skydda magen – ny forskning visar hälsoeffekter av fermenterad mat
Röda kliande utslag? Så stoppar du klådan – innan det blir värre

Publikation

Eduardo A.F. Nilson, Felipe Mendes Delpino, Carolina Batis, Priscila Pereira Machado, Jean-Claude Moubarac, Gustavo Cediel, Camila Corvalan, Gerson Ferrari, Fernanda Rauber, Euridice Martinez-Steele, Maria Laura da Costa Louzada, Renata Bertazzi Levy, Carlos A. Monteiro, Leandro F.M. Rezende. Premature Mortality Attributable to Ultraprocessed Food Consumption in 8 CountriesAmerican Journal of Preventive Medicine, 2025; DOI: 10.1016/j.amepre.2025.02.018

Dela det här:
ANNONS FÖR SVARTA LÅDAN

Hälsosamma färdigrätter för en smart vardag

Upptäck nyttiga och goda måltider från Svarta Lådan – perfekt för dig som vill äta balanserat utan att laga själv.

25% rabatt med koden
SMART25
Gäller t.o.m. 2025-12-31
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.