...
ANNONS FRÅN VIREA

Sunda val för både hemmet och hälsan

Välj naturliga rengöringsprodukter utan plast, parfym och kemikalier – skonsammare för dig och miljön.

Växtbaserad kost kan förlänga livet, visar stor global studie

växtbaserad kost

INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR FRÅN GREATLIFE GROUP AB OCH CLIMATEHERO

ANNONS FRÅN CLIMATEHERO

Hur påverkar du klimatet?

Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.

Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.

Gör testet genom att klicka på länken nedan – och stöd samtidigt Mikroskops arbete med att göra ny forskning om kroppen tillgänglig för fler.

Vill du leva länge? Då kan växtbaserad kost vara en nyckel. En stor global studie visar att vuxna i länder med mer växtbaserat protein i maten har längre livslängd. Högt intag av animaliska produkter verkar däremot vara förknippat med ett kortare liv.

Att äta mer tofu, bönor och ärtor kan vara ett recept för ett längre liv. Det antyder en internationell studie från University of Sydney som analyserat livsmedelsdata från 101 länder över nästan 60 år.

Resultaten, publicerade i Nature Communications, visar att länder med högre tillgång på växtbaserad kost – i synnerhet proteinrika livsmedel som baljväxter – generellt har längre medellivslängd, även när hänsyn tas till ekonomi och befolkningsstorlek.

Forskarna, ledda av Dr Alistair Senior och doktorand Caitlin Andrews vid Charles Perkins Centre, ville förstå hur typen av protein – växtbaserat eller animaliskt – påverkar livslängd. Genom att analysera data från 1961 till 2018 kunde de se tydliga trender:

– För barn under fem år är tillgång till animaliskt protein, såsom kött, ägg och mejeriprodukter, kopplat till lägre spädbarnsdödlighet. Men för vuxna gäller det motsatta: där växtbaserad kost dominerar lever människor längre, säger Caitlin Andrews, i ett pressmeddelande.

Växtbaserat protein förlänger livet

I studien analyserade forskarna öppna databaser som innehåller information om matproduktion, näringsinnehåll och befolkning över en 60-årsperiod. Länder med hög konsumtion av animaliskt protein – till exempel Sverige, Australien och USA – jämfördes med länder där växtbaserad kost är vanligare, som i Pakistan och Indonesien.

Efter att forskarna justerat för ekonomiska skillnader och befolkningens storlek fann de ett tydligt samband: ju större andel växtbaserat protein i matkonsumtionen, desto högre livslängd.

Att animaliska proteiner, i synnerhet processat kött, kan kopplas till sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer är känt sedan tidigare. Den nya studien stärker bilden genom att visa att sådana matvanor också verkar korrelera med kortare livslängd på befolkningsnivå.

Växtbaserad kost – för hälsa och hållbarhet

Växtbaserad kost – rik på baljväxter, fullkorn, nötter och grönsaker – har däremot konsekvent kopplats till lägre dödlighet och minskad risk för kroniska sjukdomar. Forskare har ofta lyft fram områden med hög livslängd, såsom Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland och Loma Linda i Kalifornien, där en växtbaserad kost är en naturlig del av vardagen. Det är dock viktigt att påpeka att den exakta orsaken till de höga livslängdsnivåerna i dessa områden är föremål för debatt, och nya studier har ifrågasatt den data som tidigare använts för att definiera dessa så kallade ”blå zoner”.

Utöver hälsoaspekterna pekar forskarna bakom den nya studien också på miljövinsterna med att välja växtbaserad kost:

– Protein är en avgörande del av vår kost. Men i takt med att vi försöker minska vår klimatpåverkan blir det allt viktigare att fundera över varifrån vi får vårt protein, säger Dr Alistair Senior.

– Det är inte bara en fråga om vår egen hälsa – utan om hela planetens framtid.

Fakta. Växtbaserat protein

Vad är växtbaserat protein?
Växtbaserat protein kommer från livsmedel som bönor, ärtor, linser, tofu, tempeh, quinoa, nötter och frön. Det är ett alternativ till animaliskt protein och innehåller fler fibrer, vitaminer och mineraler samt färre mättade fetter.

Hälsomässiga fördelar:
Växtbaserat protein är kopplat till flera hälsofördelar. Forskning visar att personer som äter mer växtbaserat protein har lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Detta beror bland annat på att växtbaserade proteinkällor är rika på antioxidanter, fibrer och andra skyddande näringsämnen. Dessutom bidrar de till bättre viktkontroll och minskad risk för fetma.

Näringsinnehåll och aminosyror:
Växtbaserat protein innehåller alla essentiella aminosyror, men vissa källor, som bönor och linser, kan vara något lägre i vissa aminosyror än animaliska proteiner. Därför rekommenderas det att kombinera olika växtbaserade proteinkällor för att få en komplett aminosyraprofil. Växtproteiner är också rika på kostfiber, vilket inte finns i animaliskt protein, och har en lägre andel mättade fetter.

Ett enkelt sätt att komplettera sitt intag av växtprotein är att använda ett vegetabiliskt proteinpulver. Hampaprotein – EKO från Holistic är ett ekologiskt, lättsmält protein med alla essentiella aminosyror – helt utan socker, gluten eller tillsatser.

Klimatfördelar:
Växtbaserat protein har en lägre miljöpåverkan än animaliskt protein. Produktionen av bönor, linser och andra växtproteiner kräver mindre mark, vatten och energi och producerar betydligt mindre växthusgaser jämfört med nötkött och andra animaliska produkter.

Vill du se hur klimatsmart du är?
Gör ClimateHeros enkla quiz och få reda på hur dina matval påverkar klimatet – och hur du enkelt kan minska ditt avtryck.

Publikation

Caitlin J. Andrews, David Raubenheimer, Stephen J. Simpson, Alistair M. Senior. Associations between national plant-based vs animal-based protein supplies and age-specific mortality in human populationsNature Communications, 2025; 16 (1) DOI: 10.1038/s41467-025-58475-1

Läs mer om forskning kopplat till åldrande här.

Dela det här:
ANNONS FÖR SVARTA LÅDAN

Hälsosamma färdigrätter för en smart vardag

Upptäck nyttiga och goda måltider från Svarta Lådan – perfekt för dig som vill äta balanserat utan att laga själv.

25% rabatt med koden
SMART25
Gäller t.o.m. 2025-12-31
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.