Senast uppdaterad den 15 september, 2025 av Mikroskop redaktion
Att tillsätta lite hetta i maten kan ha en oväntad aptitdämpande effekt. En ny studie från Penn State visar att stark kryddning med chili kan få oss att äta långsammare och därmed mindre – utan att vi känner oss mindre mätta.
Key takeaways – stark mat och aptit
- Stark mat kan dämpa aptiten genom långsammare ätande.
- Mättnaden är oförändrad trots minskat kaloriintag.
- Effekten uppnås även vid måttlig hetta, inte bara vid stark kryddning.
Vi vet sedan tidigare att långsammare ätande ofta leder till att vi äter mindre. Det handlar inte bara om vad vi äter, utan också hur – och hur snabbt. Studien från Penn State University tyder nu på att hetta i maten kan vara ett enkelt och aptitdämpande knep.
Forskarna vid universitetets Sensory Evaluation Center undersökte hur stark mat, kryddad med chili, påverkar ätbeteendet. Genom att låta försökspersoner äta antingen mild eller kryddig mat kunde de studera skillnader i aptit, mättnad och ättempo. Resultatet: het mat fick deltagarna att äta långsammare och konsumera färre kalorier.
– Vi misstänkte att kryddig mat kunde bromsa ätandet. Genom att testa detta i labbmiljö kunde vi bekräfta att även en liten mängd hetta gav effekt, säger Paige Cunningham, studiens huvudförfattare och postdoktor i näringslära, i ett pressmeddelande.
Sambandet mellan chili och mättnad
Totalt deltog 130 vuxna i tre experiment där de serverades lunch i form av köttfärschili eller chicken tikka masala – antingen i mild eller kryddig version. För att justera hettan på ett kontrollerat sätt varierade forskarna proportionen mellan söt och stark paprika i recepten. På så vis kunde chilins hetta öka samtidigt som smaken i övrigt förblev densamma. Det gjorde det möjligt att isolera sambandet mellan chili och mättnad utan att andra sensoriska faktorer påverkade resultaten.
Forskarna filmade deltagarna under måltiderna och analyserade bland annat hur mycket de åt, hur snabbt de åt, och hur många tuggor de tog. Studiedeltagarna skattade också sin aptit före och efter måltiden.
Resultatet visade tydligt att den kryddigare maten hade en aptitdämpande effekt. Deltagarna åt långsammare, tog mindre mat – men rapporterade ändå samma mättnad som de som åt den milda versionen.
– Det mest anmärkningsvärda var att smakupplevelsen inte påverkades negativt. Deltagarna tyckte lika mycket om den kryddigare maten, säger John Hayes, professor i livsmedelsvetenskap vid Penn State.
Kryddor som strategi för aptitdämpning
Att deltagarna åt långsammare tros bero på att het mat kräver mer bearbetning i munnen. Capsaicin – det ämne som ger brännande hetta och finns i exempelvis chili flakes och chilifrukt – aktiverar smärtreceptorer i munslemhinnan. Det gör att vi instinktivt saktar ner.
– En långsammare ättakt innebär att maten stannar längre i munnen, vilket i sin tur ökar chanserna att mättnadssignaler hinner nå hjärnan, säger Cunningham.
Liknande effekter har noterats i tidigare studier där maten förändrats i konsistens. Exempelvis har trögflytande soppor och mat med tuggmotstånd visat sig minska energiintaget.
– Men i det här fallet handlar det om en sensorisk signal – hetta – som påverkar aptitreglering, säger Hayes. Det gör den särskilt intressant, eftersom många redan har chili i någon form hemma i köket.
Ett vardagligt verktyg för att påverka aptiten
Att hett kryddad mat har en aptitdämpande effekt innebär inte att man nödvändigtvis går ner i vikt. Men enligt forskarna kan det vara ett vardagligt verktyg för den som vill minska risken att överäta.
– Nästa gång du vill äta lite mindre – prova att krydda med exempelvis chilifrukt eller chili flakes, säger Hayes.
Han betonar samtidigt att tolerans för hetta varierar mycket mellan personer. Det gäller att hitta en nivå där smaken förstärks utan att det blir obehagligt.
Studien finansierades bland annat av McCormick Science Institute samt av det amerikanska jordbruksdepartementets forskningsprogram.
Aptitdämpande mat – frågor som återstår
En viktig detalj i studien var att deltagarna inte drack mer vatten vid de starkare måltiderna. Det tyder på att effekten inte beror på att de fyllde magen med vätska, utan på att själva ätbeteendet förändrades.
Forskarna menar att det finns potential att vidareutveckla strategin. Nästa steg är att undersöka om stark mat även påverkar småätande och mellanmål – och om effekten håller i sig över tid.
FAQ – Hur påverkar stark mat aptiten?
Är stark mat en form av aptitdämpande mat?
Ja. I en ny studie åt deltagare långsammare och konsumerade färre kalorier när maten kryddades med chili, samtidigt som mättnaden var oförändrad.
Hur fungerar det rent fysiologiskt?
Capsaicin i chili aktiverar receptorer i munslemhinnan. Det gör att vi tuggar längre och äter långsammare, vilket ger hjärnan mer tid att registrera mättnad.
Påverkas smaken eller måltidsupplevelsen?
I studien gillade deltagarna maten lika mycket oavsett om den var mild eller kryddig, så effekten verkar inte bero på försämrad smak.
Måste det vara väldigt starkt?
Nej. Även måttlig hetta kan räcka. Börja försiktigt (t.ex. lite chiliflakes) och öka gradvis till en nivå som känns bra.
Kan detta hjälpa vid aptitreglering eller viktkontroll?
Det kan minska intaget vid måltiden, men ersätter inte helhetskost och rörelse. Se det som ett enkelt verktyg bland flera.
Vem bör vara försiktig?
Personer med reflux eller känslig mage kan behöva undvika stark mat. Anpassa efter vad som känns bra för dig.
Läs mer:
- Aptit styrs av hjärnans eget östrogen – ny japansk studie överraskar
- Matdoft aktiverar hjärnans mättnadshormon – redan innan du börjar äta
- Ny typ av fetmamedicin? Upptäckt i hjärnan kan stoppa hungerkänslor
Publikation
Paige M. Cunningham, Isaiah M. Smith, John E. Hayes. Increasing the spiciness of a lunch meal influences oral processing behaviors and decreases food and energy intake. Food Quality and Preference, 2025; 131: 105566 DOI: 10.1016/j.foodqual.2025.105566