Forskare från Michigan Medicine och Cleveland Clinic har i en ny studie funnit att personer med irritabel tarm (IBS) upplever mindre buksmärta när de följer en eliminationsdiet baserad på resultat från ett blodprov. Blodprovet, som utvecklats specifikt för IBS-patienter, identifierar livsmedel som utlöser en förhöjd IgG-antikroppsrespons – en markör för inflammation vid IBS.
IBS är en vanlig funktionell tarmsjukdom som påverkar cirka 10–15 procent av vuxna i både USA och Sverige. Tillståndet orsakar återkommande buksmärtor, kramper och störningar i tarmfunktionen, där symtomen varierar mellan diarré och förstoppning. För många drabbade innebär IBS inte bara fysiskt obehag utan också en märkbar påverkan på både livskvalitet och arbetsförmåga. Många patienter upplever att vissa livsmedel förvärrar symtomen, och gör det svårt att effektivt hantera sjukdomen. För dessa personer kan kostrelaterade lösningar, som att identifiera och eliminera specifika utlösande livsmedel, vara en viktig väg för att lindra besvären.
– Vi möter ofta patienter som säger: ’Jag är medveten om att mat kan vara ett problem för mig. Finns det något sätt att ta reda på vilka livsmedel jag eventuellt är känslig mot?’, säger Prashant Singh, gastroenterolog vid Michigan Medicine och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Mätning av IgG-antikroppar för att identifiera utlösare
Den randomiserade, dubbelblinda och placebo-kontrollerade studien, som nyligen publicerats i tidskriften Gastroenterology, omfattade 238 deltagare från åtta akademiska centra i USA. Deltagarna fick lämna ett blodprov (InFoods IBS, Biomerica) för att mäta IgG-antikroppsnivåer mot 18 potentiella livsmedelsämnen. De delades sedan upp i två grupper: en grupp som uteslöt de livsmedel som visade sig ge positivt utslag på testet och en kontrollgrupp som följde en falsk diet.
Resultaten visade att 59.6 procent av de deltagare som följde kostråden baserade på blodprovet uppnådde en signifikant minskning av buksmärtor, jämfört med 42.2 procent i kontrollgruppen. Fördelarna var mest uttalade hos de patienter med IBS som led av både förstoppning och diarré.
– Tidigare IgG-test har inte varit tillräckligt tillförlitliga. Detta test är däremot vetenskapligt underbyggt och kan ge drabbade patienter en möjlighet att ringa in specifika livsmedelsrelaterade utlösare, säger Prashant Singh.
Effektiva kostinterventioner för att lindra IBS-symtom
IgG-reaktioner på livsmedel har föreslagits som en möjlig orsak till IBS-symtom, men tidigare studier har ofta varit små eller saknat adekvata kontrollgrupper. I denna studie studie använde forskarna därför ett specifikt IgG-test för IBS, vilket stärker validiteten av resultaten.
Resultaten, där 59.6 procent av deltagarna i testgruppen uppnådde en signifikant minskning av buksmärtor, är jämförbara med de effekter som läkemedel har vid utvärdering enligt samma standard. Men till skillnad från läkemedelsbehandling, som ofta behandlar inflammation efter att den uppstått, kan en eliminationsdiet även förebygga inflammation.
Nuvarande eliminationsdieter, däribland låg FODMAP (se faktaruta nedan), kan vara svåra att följa eftersom de kräver att många livsmedel undviks. Det IBS-specifika IgG-testet möjliggör däremot att enbart eliminera de livsmedel som är specifika utlösare, vilket gör dieten lättare att hålla.
– Att identifiera livsmedelsrelaterade utlösare vid IBS är svårt. Detta test kan hjälpa drabbade patienter att precisera vilka livsmedel som orsakar symtomen, säger Anthony Lembo, läkare och vice ordförande för forskning vid Cleveland Clinic’s Digestive Disease Institute.
Forskarna betonar dock att det IBS-specifika IgG-testet fortfarande kräver ytterligare validering. Deras förhoppning är att testet på sikt ska komma att leda till mer individanpassade kostrekommendationer för patienter med IBS.
Fakta. FODMAP och IBS
En låg FODMAP-diet är en relativt vanlig kostbehandling för personer med IBS (irritabel tarm), där symtom som buksmärtor, uppblåsthet och tarmrubbningar kan lindras genom att undvika livsmedel rika på FODMAPs. FODMAP står för en grupp kortkedjiga kolhydrater och sockeralkoholer som kan vara svåra att smälta och absorbera, vilket leder till ökad gasbildning och tarmirritation. En låg FODMAP-diet innebär att man eliminerar livsmedel som innehåller dessa kolhydrater under en period, för att senare återintroducera dem stegvis och identifiera vilka som orsakar symtom. Vanliga hög-FODMAP-livsmedel inkluderar mjölk, lök, vitlök, bönor och vissa frukter som äpplen och päron. Trots att dieten kan vara effektiv för att lindra symtom, kan den vara svår att följa eftersom många livsmedel behöver uteslutas.
Publikation
Prashant Singh, William D. Chey, Will Takakura, Brooks D. Cash, Brian E. Lacy, Eamonn M.M. Quigley, Charles W. Randall, Anthony Lembo. A novel, IBS-specific IgG ELISA-based elimination diet in irritable bowel syndrome: A randomized, sham-controlled trial. Gastroenterology, 2025; DOI: 10.1053/j.gastro.2025.01.223
Ta del av mer forskning om IBS här.