...
ANNONS FÖR COMPRICER

Bra kostval och fiskolja som verktyg för att sakta ner prostatacancer – ny studie ger hopp

fiskolja

En ny amerikansk studie visar att tillskott av fiskolja, i kombination med en kost låg på omega-6 och rik på omega-3-fettsyror, kan bromsa tillväxten av prostatacancerceller hos män som genomgår så kallad aktiv övervakning. Aktiv övervakning innebär att cancern regelbundet kontrolleras utan någon omedelbar medicinsk åtgärd vidtas. Resultaten, som publicerades i Journal of Clinical Oncology i höstas, indikerar att denna kostförändring kan minska tillväxthastigheten av prostatacancer hos män med tidig sjukdom.

– Det här är ett viktigt steg i att förstå hur kosten potentiellt kan påverka prostatacancerutfall, säger William Aronson, professor i urologi vid David Geffen School of Medicine vid UCLA och huvudförfattare till studien i ett pressmeddelande.

ANNONS FÖR LEXLY

– Många män är intresserade av livsstilsförändringar för att hantera sin cancer och förhindra att sjukdomen fortskrider. Våra resultat tyder på att något så enkelt som att justera sin kost potentiellt kan bromsa cancertillväxten och förlänga tiden innan mer aggressiva behandlingar behövs.

Många män med lågriskprostatacancer väljer aktiv övervakning istället för en omedelbar medicinsk åtgärd. Inom fem år behöver dock cirka 50 procent av dessa patienter genomgå medicinska behandlingar, antingen i form av kirurgi eller strålbehandling. Därför söker många drabbade efter sätt att fördröja behovet av sådana åtgärder, bland annat genom kostförändringar eller kosttillskott. Trots detta finns det ännu inga välunderbyggda kostråd för att bromsa sjukdomens utveckling. Tidigare kliniska studier har undersökt effekten av ökat intag av grönsaker och hälsosamma kostmönster, men dessa har inte visat någon signifikant påverkan på cancerprogressionen.

Fiskolja och omega-3 som del av en kostintervention

ANNONS FÖR MATHEM

För att undersöka om kostval eller kosttillskott kan spela en roll i att förebygga fortskridande av prostatacancer genomförde det UCLA-ledda teamet en prospektiv klinisk prövning, kallad CAPFISH-3. Studien inkluderade 100 män med låg eller gynnsam risk för prostatacancer, som alla valde aktiv övervakning. Deltagarna lottades slumpmässigt till att antingen fortsätta med sin vanliga kost alternativt att följa en kost låg på omega-6 och hög på omega-3, i kombination med tillskott av fiskolja, under ett års tid.

Deltagarna i interventionsgruppen fick individuell kostrådgivning av en dietist, antingen genom fysiska möten eller via videosamtal eller telefon. Rådgivningen syftade till att stödja dessa personer i att välja hälsosammare alternativ till fettrika och kaloritunga livsmedel, som exempelvis att ersätta fet salladsdressing med olivolja eller en blandning av citron och vinäger. Kostråden innefattade även att minska intaget av livsmedel med högt innehåll av omega-6, såsom chips, kakor, majonnäs samt andra friterade eller ultraprocessade produkter. Målet var att förbättra balansen mellan omega-6 och omega-3-fetter och ge deltagarna verktyg för att förändra sina kostvanor. Deltagarna fick också tillskott med fiskolja för att öka sitt intag av omega-3. Kontrollgruppen fick däremot varken kostrådgivning eller fiskoljekapslar.

ANNONS FÖR WELLOBE

Forskarna följde sedan förändringar i en biomarkör kallad Ki-67-index, som mäter hur snabbt cancerceller delar sig. Detta index är en viktig indikator för cancerprogression, metastaser och överlevnad.

Vävnadsprover från samma område togs både vid studiens början och efter ett år, med hjälp av en bildfusionsteknik som möjliggör exakt spårning och lokalisering av cancerområdena.

Kostförändringar och fiskolja minskar cancercellernas tillväxthastighet

Resultaten visade att gruppen som följde den omega-6-låga, omega-3-rika kosten och tog fiskolja upplevde en minskning av Ki-67-indexet med 15 procent, medan kontrollgruppen däremot såg en ökning på 24 procent.

– Denna signifikanta skillnad tyder på att kostförändringarna kan hjälpa till att bromsa cancertillväxten, vilket potentiellt kan fördröja eller till och med förhindra behovet av mer aggressiva behandlingar, säger Aronson.

ANNONS FÖR ASTRO SWEDEN

Trots att resultaten är lovande, fann forskarna inga skillnader i andra markörer för cancertillväxt, såsom Gleason-poäng, som vanligen används för att följa prostatacancerprogression.

Forskarna understryker att ytterligare forskning behövs för att bekräfta de långsiktiga fördelarna med omega-3-fettsyror och minskat omega-6-intag vid behandling av prostatacancer. Resultaten pekar på vikten av större studier för att undersöka de långsiktiga effekterna av kostförändringar på cancerprogression, behandlingsresultat och överlevnad hos män som genomgår aktiv övervakning.

Publikation

William J. Aronson, Tristan Grogan, Pei Liang, Patricia Jardack, Amana R. Liddell, Claudia Perez, David Elashoff, Jonathan Said, Pinchas Cohen, Leonard S. Marks, Susanne M. Henning. High Omega-3, Low Omega-6 Diet With Fish Oil for Men With Prostate Cancer on Active Surveillance: The CAPFISH-3 Randomized Clinical TrialJournal of Clinical Oncology, 2024; DOI: 10.1200/JCO.24.00608

ANNONS FÖR NEXTORY SE

Läs mer om forskning kring omega-3 här.

Dela det här:
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.