...
ANNONS FRÅN VIREA

Sunda val för både hemmet och hälsan

Välj naturliga rengöringsprodukter utan plast, parfym och kemikalier – skonsammare för dig och miljön.

Är kaffe bra för hälsan? Ja – om du dricker det utan socker och grädde

kaffe bra för hälsan

Är kaffe bra för hälsan? En ny studie från Tufts University pekar på att svaret är ja – men bara om du håller igen på socker och gräddprodukter. Tillsatserna kan nämligen minska kaffets positiva hälsoeffekter.

ANNONS FRÅN CLIMATEHERO

Hur påverkar du klimatet?

Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.

Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.

Gör testet genom att klicka på länken nedan – och stöd samtidigt Mikroskops arbete med att göra ny forskning om kroppen tillgänglig för fler.

INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR FÖR CAFÉGO

Kaffe hör till våra mest älskade drycker, både i Sverige och i stora delar av världen. Men hur påverkar kaffe hälsan? Svaret är långt ifrån enkelt. Många tidigare studier har visat på samband mellan kaffekonsumtion och minskad risk för vissa sjukdomar – men få har tagit hänsyn till vad vi faktiskt häller i kaffekoppen.

En ny observationsstudie från Tufts University i USA har nu försökt reda ut just detta. Forskarna analyserade sambandet mellan kaffekonsumtion och dödlighet, med särskild hänsyn till hur mycket socker och mättat fett som tillsätts i kaffet. Resultatet? Svart kaffe och kaffe med små mängder socker och gräddprodukter var kopplat till en lägre risk att dö i förtid – medan kaffe med mycket tillsatser inte visade samma positiva effekt.

En kopp om dagen – eller två till tre

Studien, som publicerats i tidskriften The Journal of Nutrition, bygger på data från över 46 000 amerikanska vuxna som deltagit i den nationella kost- och hälsoundersökningen NHANES mellan 1999 och 2018. Deltagarna rapporterade vad de ätit och druckit under ett dygn, och uppgifterna har kopplats till dödsregister för att analysera långsiktiga samband.

Forskarna såg att personer som drack en till två koppar koffeinhaltigt kaffe per dag hade en 14 procent lägre risk att dö av alla orsaker, jämfört med dem som inte drack kaffe alls. Om konsumtionen låg på två till tre koppar per dag ökade effekten något till 17 procent. Men någon ytterligare minskning i dödlighet sågs inte vid högre kaffeintag – och sambandet med minskad hjärt-kärlsdödlighet försvagades när konsumtionen översteg tre koppar om dagen.

Kaffets positiva effekt syntes tydligast bland dem som drack sitt kaffe svart eller bara tillsatte små mängder socker och mejeriprodukter. En låg nivå definierades som mindre än 2,5 gram socker (motsvarande ett halvt teskedsmått) och högst 1 gram mättat fett per 2,4 deciliters kopp. Det motsvarar exempelvis fem matskedar mellanmjölk eller en matsked kaffegrädde. För personer som översteg dessa nivåer fanns inget statistiskt säkerställt samband mellan kaffe och minskad dödlighet.

Kaffe bra för hälsan – men tillsatser spelar roll

– Få studier har undersökt hur tillsatser i kaffe kan påverka sambandet mellan kaffekonsumtion och risken för dödlighet, och vår studie är en av de första som kvantifierar hur mycket sötning och mättat fett som faktiskt tillsätts, säger Bingjie Zhou, studiens förstaförfattare och nyligen disputerad forskare i näringsepidemiologi vid Tufts University, i ett pressmeddelande.

Det är en viktig aspekt. I USA, liksom i många andra länder, är det vanligt att kaffet serveras med med mycket socker, sirap, grädde och smaksättningar. Sådana tillsatser har var för sig kopplats till negativa hälsoeffekter, särskilt i hög konsumtion. När de kombineras med kaffe kan de alltså tänkas motverka de positiva effekter som kaffe i sig kan ge.

Forskarna bakom studien betonar att det är just kaffets bioaktiva ämnen som tros stå bakom de gynnsamma resultaten. Kaffe innehåller bland annat polyfenoler, antioxidanter och koffein, som har visat sig påverka ämnesomsättningen, inflammation och kärlhälsa. Men dessa effekter kan alltså minska – eller till och med försvinna – om kaffet serveras med rikliga mängder socker och fett.

Ingen effekt för koffeinfritt kaffe

Studien fann också att koffeinfritt kaffe inte var kopplat till någon minskad dödlighet. Det kan delvis förklaras av att andelen deltagare som drack koffeinfritt var relativt låg, vilket gör resultaten osäkra. Alternativt kan det vara så att koffein bidrar till de positiva effekterna, även om andra ämnen i kaffet också spelar roll.

Inget samband sågs heller mellan kaffe och minskad dödlighet i cancer – endast allmän dödlighet och död i hjärt-kärlsjukdom verkade påverkas.

Försiktighet med tolkningen

Eftersom studien är observationsbaserad går det inte att dra några säkra slutsatser om orsak och verkan. Det är alltså inte bevisat att kaffe i sig förlänger livet – andra livsstilsfaktorer kan ligga bakom sambandet mellan kaffedrickande och hälsa. Därtill bygger studien på självrapporterad kost, vilket alltid medför en viss felmarginal.

Trots det ser forskarna resultaten som viktiga och relevanta – inte minst med tanke på den omfattande kaffekonsumtion som förekommer i världen. I USA dricker nästan hälften av de vuxna minst en kopp per dag, och i Sverige är siffrorna ännu högre. Den globala spridningen gör det särskilt angeläget att förstå hur kaffe påverkar hälsan.

– Kaffe är en central del av mångas vardag, och därför är det viktigt att förstå hur det påverkar vår hälsa, säger studiens seniora författare Fang Fang Zhang, professor i näringslära vid Tufts University.

– Våra resultat stödjer också de kostrekommendationer som säger att vi bör begränsa vårt intag av tillsatt socker och mättat fett.

Studien finansierades av det amerikanska forskningsrådet NIH, via deras institut för minoriteters hälsa. En mer detaljerad metodbeskrivning finns i originalartikeln.

Kvalitet i koppen – både för hälsa och hållbarhet

Vill man ta till sig de möjliga hälsofördelarna med kaffe, är det alltså klokt att dricka det svart eller med en minimal skvätt mjölk – och att välja ett kaffe av hög kvalitet. Ett sådant exempel är Cafégo, vars höghöjdsodlade kaffebönor mognar långsamt i svalare klimat. Det bidrar inte bara till en mer nyanserad och fyllig smakprofil, utan också till ett naturligt högre innehåll av antioxidanter och andra bioaktiva ämnen som kan gynna hälsan.

Minst hälften av bönorna är Strictly High Grown (SHG), vilket innebär att de odlats över 1 200 meters höjd – en miljö som främjar långsam mognad och hög bönkvalitet. All produktion är dessutom UTZ-certifierad, vilket garanterar hållbarhet i både odling och leveranskedja. Kaffet levereras i återvinningsbara, metallfria påsar med lägre klimatpåverkan.

Du hittar malet kaffe här och hela bönor här.

Publikation

Bingjie Zhou, Mengyuan Ruan, Yongyi Pan, Lu Wang, Fang Fang Zhang. Coffee Consumption and Mortality among United States Adults: A Prospective Cohort StudyThe Journal of Nutrition, 2025; DOI: 10.1016/j.tjnut.2025.05.004

Läs mer:
Påverkar kaffe sömnen? Ny studie visar tydlig effekt – särskilt hos unga
Varför smakar kaffe beskt? Forskning förklarar de kemiska och genetiska faktorerna
Kaffekonsumtion förknippas med bättre kognitiv förmåga vid förmaksflimmer
Kaffe och hjärt-kärlsjukdom: Ny forskning visar att tidpunkten för kaffedrickande spelar roll

Dela det här:
ANNONS FÖR SVARTA LÅDAN

Hälsosamma färdigrätter för en smart vardag

Upptäck nyttiga och goda måltider från Svarta Lådan – perfekt för dig som vill äta balanserat utan att laga själv.

25% rabatt med koden
SMART25
Gäller t.o.m. 2025-12-31
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.