Kanel har använts i tusentals år både i matlagning och traditionell medicin. Nu visar ny forskning att ämnen i kryddan kan påverka hur kroppen bryter ner läkemedel – något som kan få konsekvenser för personer med kroniska sjukdomar.
Hur påverkar du klimatet?
Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.
Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.
Gör testet genom att klicka på länken nedan – och stöd samtidigt Mikroskops arbete med att göra ny forskning om kroppen tillgänglig för fler.
Kanel är inte bara en älskad smaksättare i gröt och bakverk, utan också ett välkänt inslag i naturmedicin. Nu visar ny forskning från University of Mississippi att kanelens huvudsakliga verksamma ämne, kanelaldehyd, kan påverka kroppens nedbrytning av vissa läkemedel.
Studien, som publicerats i Food Chemistry: Molecular Sciences, har visat att kanelaldehyd aktiverar så kallade xenobiotiska receptorer – proteiner som styr hur kroppen omsätter främmande ämnen, som till exempel läkemedel. Om dessa receptorer aktiveras i hög grad kan det leda till att mediciner bryts ner snabbare, vilket kan minska deras effekt.
– Överkonsumtion av kaneltillskott utan att läkaren vet om det kan påverka behandlingen negativt, säger Shabana Khan, forskare vid National Center for Natural Products Research och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Hushållskanel är inte alltid ofarlig
Alla typer av kanel är inte likadana. Den variant som oftast säljs i svenska butiker – kassia – innehåller höga halter av kumarin, ett ämne med blodförtunnande egenskaper. För personer som redan tar blodförtunnande läkemedel kan det leda till allvarliga komplikationer.
Den så kallade äkta kanelen från Sri Lanka, Ceylonkanel, innehåller betydligt mindre kumarin och är därför ett säkrare alternativ ur medicinsk synpunkt.
– Kumarinets blodförtunnande verkan kan vara farlig för vissa patientgrupper, särskilt om det kombineras med läkemedel, säger Amar Chittiboyina, medförfattare till studien.
Kanel i maten – ingen fara. Men tillskott av kryddan kräver eftertanke
Forskarna betonar att vanlig användning av kanel i matlagning inte utgör någon risk. Det är framför allt koncentrerade kaneltillskott – som säljs som kapslar eller extrakt – som kan vara problematiska, särskilt för personer med kroniska sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, astma eller depression.
– Vi vet att kanelaldehyd kan påverka de receptorer som styr nedbrytning av läkemedel, men vi vet ännu inte exakt hur stor påverkan är förrän vi gör kliniska studier, säger Bill Gurley, medförfattare till studien.
Rådet: rådgör med läkare innan du tar tillskott
Forskarna bakom studien uppmanar nu till försiktighet och eftertanke. Att något är naturligt betyder inte att det alltid är harmlöst – särskilt inte när det kombineras med läkemedel.
– Vårt råd är tydligt: prata alltid med din läkare innan du börjar ta kosttillskott, särskilt om du har en kronisk sjukdom, säger Shabana Khan.
Studien har delvis finansierats av det amerikanska jordbruksdepartementet genom ett särskilt samarbetsavtal.
Fakta. Kanel och läkemedel – detta bör du känna till
Vad är kanelaldehyd?
Kanelaldehyd är den viktigaste doft- och smakkomponenten i kanel. Forskare har visat att ämnet kan påverka hur snabbt kroppen bryter ner vissa läkemedel genom att aktivera specifika receptorer i levern.
Vilken är risken?
Om kanel tas i stora mängder – särskilt som koncentrerat tillskott – kan det leda till att läkemedel försvinner snabbare ur kroppen, vilket gör att de inte fungerar som de ska.
Vilken variant av kanel är vanligast i butik?
Cassia-kanel (ofta märkt bara som “kanel”) är billigare och vanlig i livsmedelsbutiker. Den innehåller relativt höga halter av kumarin, som i stora doser kan påverka blodets koagulationsförmåga.
Vad är äkta kanel – och varför är den säkrare?
Ceylonkanel, även kallad äkta kanel, kommer från Sri Lanka och innehåller mycket mindre kumarin. Den utgör därför en mindre risk vid regelbundet intag eller vid kombination med blodförtunnande läkemedel.
Rekommendation från forskarna:
Personer med kroniska sjukdomar bör alltid rådgöra med läkare innan de börjar med kosttillskott – även naturliga sådana. Tillskott kan påverka en läkemedelsbehandling mer än man tror.
Publikation
Islam Husain, Bill J. Gurley, Hari Babu Kothapalli, Yan-Hong Wang, Larissa Della Vedova, Amar G. Chittiboyina, Ikhlas A. Khan, Shabana I. Khan. Evaluation of bioaccessibility, metabolic clearance and interaction with xenobiotic receptors (PXR and AhR) of cinnamaldehyde. Food Chemistry: Molecular Sciences, 2025; 10: 100237 DOI: 10.1016/j.fochms.2024.100237
Läs mer:
Nyttig surkål kan skydda magen – ny forskning visar hälsoeffekter av fermenterad mat
Nyttig choklad? Forskare utvecklar choklad med levande bakterier och fibrer för bättre tarmhälsa
Kost och hälsa: Så påverkar bra kolhydrater ditt åldrande