Dina föräldrar hade rätt: Att klia på röda, kliande utslag gör faktiskt saken värre. Nu vet vi varför, tack vare en ny studie som publicerades i januari i tidskriften Science. Studien förklarar hur kliandet förvärrar både hudinflammationen och svullnaden i en musmodell för allergiskt kontakteksem.
– Inledningsvis verkade resultaten skapa en paradox: Om klåda är skadligt för oss, varför upplevs det då så behagligt? säger huvudförfattaren Daniel Kaplan, professor i dermatologi och immunologi vid University of Pittsburgh, i ett pressmeddelande.
– Kliande upplevs ofta som behagligt, vilket tyder på att detta beteende kan ha utvecklats för att ge någon form av evolutionär fördel. Vår studie bidrar till att lösa denna paradox genom att visa att klåda även spelar en viktig roll i hudens försvar mot bakterieinfektioner.
Studien publicerades den 30 januari i den ansedda tidskriften Science.
Inflammation förvärrar kontakteksemet
Allergiskt kontakteksem är en allergisk reaktion på allergener eller hudirriterande ämnen – såsom giftsumak och vissa metaller, till exempel nickel – som ger upphov till röda kliande utslag. När man ger efter för den ofta oemotståndliga lusten att klia, triggas ytterligare inflammation som förvärrar symptomen och förlänger läkningen av eksemet.
För att förstå vad som driver denna onda cirkel använde Kaplan och hans forskarlag allergener som framkallade klåda för att skapa eksem-liknande symptom på öronen hos både normala möss och möss som saknar en nervcell som känner av klåda.
När de normala mössen sedan kliade sig, blev deras öron svullna och fylldes med inflammatoriska immunceller, så kallade neutrofiler. Hos de möss som däremot inte kunde klia sig, antingen på grund av att de bar små Elizabethanska kragar – liknande den ”tratt” som hundar och katter kan få efter ett veterinärbesök – eller på grund av brist på den specifika nervcellen för klåda, var inflammationen och svullnaden i huden betydligt mildare. Experimentet bekräftade därmed att klåda verkligen förvärrar hudens tillstånd.
Mastceller och klåda
Forskarna visade också att klåda får smärtsensoriska nervceller att frisätta en substans som kallas substans P. Denna substans aktiverar mastceller, som spelar en central roll i att koordinera inflammation och orsakar både klåda och svullnad genom att rekrytera neutrofiler.
– I kontakteksem aktiveras mastceller direkt av allergener, vilket leder till mild inflammation och klåda, förklarar Kaplan.
– Men om man sedan kliar sig på kontakteksemet frigörs substans P, vilket aktiverar mastceller via en annan mekanism. Det är därför klåda leder till ökad inflammation på huden – mastceller aktiveras på två olika sätt.
Mastceller spelar en viktig roll i hudens försvar mot bakterier och andra patogener, men de är också kopplade till olika inflammatoriska hudsjukdomar och allergiska reaktioner. Forskarna funderade därför över om den aktivering av mastceller som uppstår när man kliar sig, eventuellt påverkar hudens mikrobiom, alltså bakteriefloran. De genomförde därför ytterligare experiment och kunde genom dem visa att kliande faktiskt resulterar i en minskning av mängden Staphylococcus aureus, den bakterie som oftast orsakar hudinfektioner.
– Att klåda förbättrar försvaret mot Staphylococcus aureus tyder på att det, trots allt, kan vara fördelaktigt att klia sig i vissa situationer, säger Kaplan.
– Men den skada som upprepat kliande orsakar på huden väger förmodligen tyngre än den eventuella fördelen, i synnerhet i fall med kronisk klåda.
Härnäst kommer forskarna att undersöka möjligheten att utveckla nya terapier för eksem och andra inflammatoriska hudtillstånd, som rosacea och nässelutslag, som syftar till att dämpa inflammation genom att rikta sig mot receptorer på mastceller.
Publikation
Andrew W. Liu, Youran R. Zhang, Chien-Sin Chen, Tara N. Edwards, Sumeyye Ozyaman, Torben Ramcke, Lindsay M. McKendrick, Eric S. Weiss, Jacob E. Gillis, Colin R. Laughlin, Simran K. Randhawa, Catherine M. Phelps, Kazuo Kurihara, Hannah M. Kang, Sydney-Lam N. Nguyen, Jiwon Kim, Tayler D. Sheahan, Sarah E. Ross, Marlies Meisel, Tina L. Sumpter, Daniel H. Kaplan. Scratching promotes allergic inflammation and host defense via neurogenic mast cell activation. Science, 2025; 387 (6733) DOI: 10.1126/science.adn9390
Här kan du ta del av mer intressant forskning kring hud och hår.