...
ANNONS FÖR COMPRICER

Optimera hjärnhälsan: Ny forskning på munbakterier banar väg för innovativa metoder att förbättra minne och kognition

optimera hjärnhälsan

Bakterierna i munnen och på tungan kan vara kopplade till förändringar i hjärnfunktionen när vi åldras, och ny forskning föreslår att vissa av dessa bakterier kan spela en central roll för att optimera hjärnhälsan. Studien, ledd av forskare vid University of Exeter, visar att medan en del munbakterier är associerade med bättre minne och uppmärksamhet, är andra är kopplade till en ökad risk för Alzheimers sjukdom.

Forskarna lyckades genom sin studie identifiera två möjliga sätt på vilka munbakterier kan påverka hjärnhälsan negativt: För det första kan skadliga bakterier ta sig in i blodomloppet och direkt orsaka skador på hjärnan. För det andra kan en obalans mellan nyttiga och ohälsosamma bakterier hämma omvandlingen av nitrat (som finns i stora mängder i grönsaksrika dieter) till kväveoxid, en kemikalie som är avgörande för hjärnans kommunikation och minnesbildning.

De deltagare som i studien hade stora mängder av bakteriegrupperna Neisseria och Haemophilus i munnen visade bättre minnesförmåga, uppmärksamhet och kapacitet att utföra komplexa uppgifter jämfört med dem som i stället hade låga nivåer av dessa mikrober. Dessutom uppvisade de förstnämnda högre nivåer av nitrit i munnen, vilket tros vara ett tecken på att deras bakteriebalans bidrog till att optimera hjärnhälsan.

ANNONS FÖR LEXLY

Högre nivåer av bakterien Porphyromonas i munnen var däremot vanligare bland personer med minnesproblem. Samtidigt kopplades bakteriegruppen Prevotella till låga nivåer av nitrit, vilket forskarna misstänker kan tyda på nedsatt hjärnhälsa. Denna bakteriegrupp var också mer förekommande hos individer som bär på en genetisk riskfaktor för Alzheimers sjukdom.

Tidig identifiering av alzheimers viktigt för att optimera hjärnhälsan

Resultaten från studien öppnar upp en spännande möjlighet för tidig identifiering och behandling av alzheimers sjukdom, vilket kan utgöra en viktig del av en strategi för att långsiktigt främja hjärnhälsan.

ANNONS FÖR MATHEM

– Våra resultat tyder på att vissa munbakterier kan ha en negativ inverkan på hjärnan i takt med att vi åldras. Detta öppnar upp för tanken att vi möjligen skulle kunna införa rutinmässiga tester, som en del av tandläkarbesök, för att mäta bakterienivåer och därigenom upptäcka tidiga tecken på försämrad hjärnhälsa. Genom att justera bakteriebalansen skulle vi kunna förbättra och optimera hjärnhälsan, säger forskaren och huvudförfattaren Joanna L’Heureux i ett pressmeddelande.

Även om minnesförsämring och andra kognitiva förändringar är vanliga med ökad ålder, betraktas mer omfattande försämringar än vad som är normalt för åldrande som lindrig kognitiv funktionsnedsättning (MCI). Cirka 15 procent av alla äldre individer drabbas av MCI, vilket är den främsta riskfaktorn för utveckling av demens eller Alzheimers sjukdom. Att förstå hur bakterier påverkar hjärnhälsan kan därför vara ett viktigt steg mot att optimera hjärnhälsan och förebygga kognitiva sjukdomar.

ANNONS FÖR WELLOBE

Behandlingar som förändrar bakteriebalans möjlig lösning

Studien, som nyligen publicerades i PNAS Nexus, involverade 110 personer över 50 år från den onlinebaserade studien PROTECT, som följer hjärnhälsan hos mer än 25 000 medelålders personer i Storbritannien. Deltagarna delades in i två grupper: de utan någon funktionsnedsättning i hjärnan och de med MCI. Deltagarna skickade in prov på munskölj, som analyserades för att undersöka bakteriepopulationerna och mikrobernas inverkan på deras minne och kognition.

– Vår forskning har betydande implikationer. Om vissa munbakterier stödjer hjärnans funktion medan andra bidrar till dess försämring, kan behandlingar som förändrar bakteriebalansen i munnen bli en viktig del av lösningen på att förebygga demens och optimera hjärnhälsan. Detta skulle exempelvis kunna uppnås genom kostförändringar, probiotika, förbättrad munhygien eller genom riktade behandlingar, säger Anne Corbett, forskare och medförfattare till studien.

Fakta. Munbakterier och hjärnhälsa

Munbakterier spelar en central roll för vår allmänna hälsa, inte bara genom att påverka munhälsan utan även hjärnans funktion. Munnen är hem för miljarder bakterier, både nyttiga och skadliga, som kan påverka hela kroppen. En balanserad bakterieflora är avgörande för att upprätthålla god hälsa. Skadliga bakterier i munnen kan orsaka tandköttsproblem, karies och, i vissa fall, påverka hjärnan, med kopplingar till sjukdomar som Alzheimers. Samtidigt kan vissa andra bakterier ha positiva effekter och stödja hjärnans funktion, minne och uppmärksamhet. Forskning visar att en balanserad bakterieflora – som t.ex. kan främjas genom god munhygien, kostförändringar och probiotika – kan bidra till att optimera både mun- och hjärnhälsa.

Publikation

Joanna E L’Heureux, Anne Corbett, Clive Ballard, David Vauzour, Byron Creese, Paul G Winyard, Andrew M Jones, Anni Vanhatalo. Oral microbiome and nitric oxide biomarkers in older people with mild cognitive impairment and APOE4 genotypePNAS Nexus, 2025; 4 (1) DOI: 10.1093/pnasnexus/pgae543

Läs mer om hjärnan här.

ANNONS FÖR ASTRO SWEDEN
Dela det här:
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.