...
ANNONS FRÅN VIREA

Sunda val för både hemmet och hälsan

Välj naturliga rengöringsprodukter utan plast, parfym och kemikalier – skonsammare för dig och miljön.

Växtbaserad mat kan förlänga livet – ny forskning visar kraften i växtämnen

växtbaserad mat

INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR FÖR SVARTA LÅDAN

ANNONS FRÅN CLIMATEHERO

Hur påverkar du klimatet?

Testa ClimateHero – en snabb och gratis klimatkalkylator baserad på vetenskap.

Svara på några enkla frågor och få personliga tips för att minska ditt klimatavtryck – ofta med fördelar för både hälsa och plånbok.

Gör testet genom att klicka på länken nedan – och stöd samtidigt Mikroskops arbete med att göra ny forskning om kroppen tillgänglig för fler.

Att äta mer växtbaserad mat kan vara en enkel och effektiv väg till ett friskare liv. En ny studie visar att inte bara mängden utan också variationen av växtämnen i kosten spelar stor roll för att minska risken för flera allvarliga sjukdomar.

Enligt en ny studie publicerad i Nature Food har forskare följt över 120 000 personer i åldern 40 till 70 år i Storbritannien under mer än tio år. Resultaten visar att mångfald i kosten, särskilt vad gäller bioaktiva ämnen från växter, har en stark koppling till bättre hälsa och längre livslängd. Forskargruppen bakom studien kommer från Queen’s University Belfast, Edith Cowan University och Medicinska universitetet i Wien.

Det mest avgörande fyndet? Att en varierad växtbaserad kosthållning ger ett starkare skydd än om man enbart får i sig dessa ämnen från en eller två källor.

– Det är inte bara hur mycket växtbaserad mat du äter som spelar roll, utan hur varierad den är, säger Benjamin Parmenter, forskare vid Edith Cowan University, i ett pressmeddelande.

Växtämnen i kosten – vad är det?

Växtämnen i kosten syftar på naturliga bioaktiva föreningar som exempelvis flavonoider. Dessa finns i livsmedel som te, bär, frukt, grönsaker, äpplen, mörk choklad och rödvin. De har visats minska inflammation, förbättra blodtryck och skydda kroppens celler från oxidativ stress.

Fakta: Vad är flavonoider?

  • Flavonoider är en grupp bioaktiva ämnen som finns naturligt i växter.
  • De förekommer bland annat i te, bär, frukt, grönsaker, kakao och rödvin.
  • Flavonoider delas in i flera typer, som flavonoler, flavanoner och antocyaniner – alla med olika effekter i kroppen.
  • De kan bidra till att sänka blodtryck, motverka inflammation, förbättra blodfetterna och skydda cellerna mot skador.
  • Ett dagligt intag på cirka 500 mg flavonoider har i studier kopplats till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och förtida död.

I studien framkommer att ett dagligt intag på cirka 500 milligram flavonoider – motsvarande två koppar svart te – var kopplat till 16 procent lägre risk för död i alla orsaker samt cirka 10 procent lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och luftvägssjukdomar.

– Att kombinera bär, frukt, grönsaker och te är bättre än att förlita sig på en enda källa, säger professor Aedín Cassidy från Queen’s University Belfast.

– Vi såg att samma mängd flavonoider hade större effekt när de kom från flera olika livsmedel. Det stärker sambandet mellan växtbaserad mat och ett friskare åldrande.

Mångfald i kosten ger bredare skydd

Flavonoider delas in i flera undergrupper med olika effekter: vissa påverkar blodfetter, andra blodsocker eller inflammation. Därför är det logiskt att en mångsidig kost ger ett bredare skydd.

Studien visar att en ökad variation av flavonoider i kosten kan bidra till att förebygga utvecklingen av hälsotillstånd som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och neurologiska sjukdomar.

– Färgglada livsmedel, särskilt bär och frukt, innehåller det kroppen behöver för att hålla sig frisk. Den här studien visar att det gamla rådet om att äta färgrikt också har stöd i vetenskapen, säger professor Tilman Kuhn från Medicinska universitetet i Wien.

Studien är den första i sitt slag som visar att en större variation av flavonoidrika livsmedel ger ytterligare hälsofördelar – även när den totala mängden är densamma. Forskarna menar att mångfald i kosten, snarare än strikt fokus på mängd, bör bli en central del i framtidens näringsrekommendationer.

Enkla tips: så varierar du dina växtbaserade måltider

Det krävs inte drastiska förändringar i vardagen för att uppnå effekterna som forskarna beskriver. Här är några enkla tips:

  • Byt ut ett mellanmål mot en näve blåbär
  • Lägg till äppelskivor i morgonens gröt
  • Drick te i stället för juice eller läsk
  • Blanda olika typer av bär, frukter och grönsaker i smoothien
  • Tänk färg: blått från blåbär, rött från vindruvor, orange från citrus
  • Eller så gör du det extra enkelt och testar växtbaserade eller andra hälsosamma måltider från Svarta Lådan, färdiga att värma och fulla av näring.

– Det handlar inte om att göra stora förändringar utan om att lägga till fler typer av växtbaserade livsmedel i vardagen. Små justeringar kan räcka långt, säger Cassidy.

Växtbaserad mat – för både kropp och samhälle

Det finns flera skäl att välja växtbaserad mat: det är inte bara hälsosamt utan även hållbart. Den nya studien visar dessutom att det är en realistisk väg till bättre folkhälsa.

– Vår studie visar att vi kanske inte bara ska rekommendera ökat intag av växtämnen, utan också en större variation av dem. Det är ett konkret och genomförbart budskap för folkhälsan, säger Benjamin Parmenter.

Både te, bär och frukt är lättillgängliga, prisvärda och kan inkluderas i alla måltider. Det gör den nya forskningen extra användbar, inte minst i folkhälsoarbete.

Ny forskning om kost – sammanfattning: färgglad variation ger bäst resultat

  • Växtbaserad mat minskar risken för flera kroniska sjukdomar
  • Mångfald i kosten är viktigare än enbart mängden flavonoider
  • Växtämnen från olika källor ger bredare skydd
  • Bär och frukt är särskilt kraftfulla

Så – nästa gång du står i grönsaksdisken – välj med ögat. Variation i färg och typ av växtbaserade livsmedel kan göra mer för din framtida hälsa än du anar.

Publikation

Benjamin H. Parmenter, Alysha S. Thompson, Nicola P. Bondonno, Amy Jennings, Kevin Murray, Aurora Perez-Cornago, Jonathan M. Hodgson, Anna Tresserra-Rimbau, Tilman Kühn, Aedín Cassidy. High diversity of dietary flavonoid intake is associated with a lower risk of all-cause mortality and major chronic diseasesNature Food, 2025; DOI: 10.1038/s43016-025-01176-1

Läs mer:
Flavonoider – växtämnet som kan stärka blodkärlen och bidra till lägre blodtryck
Kost och hälsa: Så påverkar bra kolhydrater ditt åldrande
Surkål kan skydda magen – ny forskning visar hälsoeffekter av fermenterad mat
Broccoligroddar sänker blodsocker vid prediabetes

Dela det här:
ANNONS FÖR SVARTA LÅDAN

Hälsosamma färdigrätter för en smart vardag

Upptäck nyttiga och goda måltider från Svarta Lådan – perfekt för dig som vill äta balanserat utan att laga själv.

25% rabatt med koden
SMART25
Gäller t.o.m. 2025-12-31
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.