...
ANNONS FÖR COMPRICER

Sömn viktigt för språkinlärning

sömn

En god natts sömn kan hjälpa hjärnan att lagra upp och lära sig nya språk. I en studie genomförd vid University of South Australia (UniSA) har forskare nyligen sett att två specifika elektriska impulser som sker i hjärnan när vi sover, förbättrar vår förmåga att minnas nya ord och grammatiska regler.

Sömn är avgörande för många av våra kroppsliga funktioner, inklusive hjärnans kapacitet att bearbeta och lagra ny information. Under sömnen genomgår hjärnan flera faser, var och en med sina specifika egenskaper och roller. En av de viktigaste faserna för minneskonsolidering är NREM-sömn (icke-snabb ögonrörelsesömn), där långsamma hjärnvågor och sömnspindlar är framträdande. Dessa hjärnvågor hjälper till att överföra information från korttidsminnet i hippocampus till långtidsminnet i hjärnbarken.

Fakta. NREM-sömn

NREM-sömn (icke-snabb ögonrörelsesömn) är en fas av sömnen som inte inkluderar snabba ögonrörelser. Den utgör majoriteten av sömnen och delas in i tre stadier:

  1. Stadie 1: Ytlig sömn, lätt att vakna upp från.
  2. Stadie 2: Djupare sömn där kroppstemperaturen sjunker och hjärtrytmen saktar ner.
  3. Stadie 3: Djup sömn, svår att vakna upp från, viktigt för kroppens återhämtning och reparation.

NREM-sömn är avgörande för minneskonsolidering och fysisk återhämtning.

Fakta. Sömnspindlar

Sömnspindlar är en typ av hjärnvågor som uppstår under NREM-sömnen (icke-snabb ögonrörelsesömn). De är korta utbrott av högfrekventa hjärnvågor som varar ungefär en halv till två sekunder. Sömnspindlar tros spela en viktig roll i minneskonsolidering, vilket innebär att de hjälper hjärnan att bearbeta och lagra information som har tagits in under dagen.

Sömnspindlar är särskilt viktiga för att flytta information från korttidsminnet i hippocampus till långtidsminnet i hjärnbarken. Detta bidrar till att stärka minnet och förbättra inlärningsprocessen. Forskning har visat att en högre förekomst av sömnspindlar är kopplad till bättre minne och kognitiv funktion.

Hjärnvågor, sömn och språkinlärning

I en ny studie ville forskare från University of South Australia specifikt undersöka sömnens betydelse för språkinlärning. De följde därför 35 vuxna engelsktalande personers hjärnaktivitet i samband med att deltagarna lärde sig Mini Pinyin, ett språk baserat på mandarin men med grammatik som liknar engelska. 

ANNONS FÖR LEXLY

Under experimentet fick hälften av deltagarna möjlighet att träna på språket på morgonen för att sedan testas för sina språkkunskaper på kvällen. Den andra hälften fick, till skillnad från den första gruppen, i stället träna på språket på kvällen och sedan sova över i laboratoriet innan de på morgonen därpå, testades för sina språkkunskaper i Mini Pinyin. 

Resultaten, som nyligen publicerades i tidskriften Journal of Neuroscience, visade att de deltagare som fick träna på språket på kvällen och sedan sova, presterade betydligt bättre när de språktestades än dem som förblivit vakna. Forskarna kopplar testresultaten för deltagarna som sovit till hjärnvågor som synkroniseras under NREM-sömn och bidrar till långtidsminne. Specifika mönster av hjärnaktivitet efter sömn visade en stark koppling mellan samordningen av hjärnvågor under sömnen och förbättrade inlärningsresultat.

Kliniska implikationer

ANNONS FÖR MATHEM

Studien understryker sömnens betydelse för att lära sig komplexa språkliga regler och hur sömnens neurala processer stödjer minneskonsolidering. Denna förståelse kan även påverka behandlingar för personer med språkrelaterade funktionsnedsättningar, som exempelvis autism och afasi, som ofta har sömnproblem. 

Förståelsen för hur hjärnan arbetar under sömn kan få långtgående konsekvenser för utbildning, rehabilitering och kognitiv träning. De australiensiska forskarna planerar nu vidare för att undersöka hur sömn och vakenhet påverkar inlärning av andra komplexa kognitiva uppgifter. 

ANNONS FÖR WELLOBE

Publikation

Zachariah R. Cross, Randolph F. Helfrich, Andrew W. Corcoran, Adam J. O. Dede, Mark J. Kohler, Scott W. Coussens, Lena Zou-Williams, Matthias Schlesewsky, M. Gareth Gaskell, Robert T. Knight, Ina Bornkessel-Schlesewsky. Slow oscillation-spindle coupling predicts sequence-based language learningThe Journal of Neuroscience, 2024; e2193232024 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.2193-23.2024

Vill du lära dig mer om forskning kring hjärnan? Läs mer här.

Dela det här:
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.