En studie ledd av forskare vid University of California visar att kardiovaskulära tillstånd som högt blodtryck och diabetes – vilka ofta är kopplade till skador på hjärnans blodkärl hos yngre individer – inte tycks öka risken för liknande skador hos personer som är 90 år eller äldre.
Den åldrande befolkningen står i centrum för en ny studie, som nyligen publicerades i Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association. Forskningen tyder på att sambandet mellan blodtryck, kärlhälsa och hjärnans åldrande är mer komplext än vad man tidigare trott.
– Under lång tid har vi känt till att faktorer som högt blodtryck och diabetes kan skada blodkärlen i hjärnan och öka risken för kognitiv nedgång och demens. Vår forskning visar dock att dessa mönster kan förändras när vi blir äldre, säger Ravi Rajmohan, forskare och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
– Ännu mer intressant är att vi i den här studien kunnat koppla användning av blodtryckssänkande läkemedel i denna 90-plusgrupp till en lägre risk för vissa typer av hjärnskador, fortsätter han.
Forskning baserad på omfattande data från den äldsta befolkningen
Forskarna analyserade sambandet mellan kardiovaskulära förändringar i hjärnan och självrapporterade vaskulära riskfaktorer genom att undersöka data från 267 deltagare i National Institute on Aging’s 90+ Study, som hör till ett av de största och mest omfattande forskningsprojekten om den allra äldsta befolkningen. Genom att använda statistiska modeller som beaktade faktorer som ålder, kön och utbildningsnivå fann forskarna att förekomsten av förändringar i hjärnan inte var kopplat till traditionella riskfaktorer som högt blodtryck eller diabetes.
Forskarna upptäckte också att vissa läkemedel visade potentiellt skyddande effekter. Diuretika (vätskedrivande medel) kopplades exempelvis till en lägre sannolikhet för ateroskleros, eller åderförkalkning, och betablockerare samt vasodilatatorer var associerade med minskad risk för cerebral amyloidangiopati (ansamling av proteiner i hjärnans blodkärl).
– Vår studie ifrågasätter idén om att traditionella vaskulära riskfaktorer alltid är skadliga för hjärnhälsan hos den del av befolkningen som är 90 år eller äldre, säger Rajmohan.
Behov av ytterligare forskning och individuell rådgivning
Han menar dock att resultaten möjligen speglar effekten av olika läkemedelsbehandlingar för dessa tillstånd, alternativt att de påverkas av överlevnadsbias – dvs att personer med obehandlade eller allvarliga riskfaktorer, helt enkelt inte lever upp till 90 års ålder.
– Ytterligare forskning behövs för att undersöka om blodtryckssänkande mediciner kan minska risken för skador på hjärnans blodkärl och demens under specifika förhållanden. Denna kunskap kan leda till mer individanpassad rådgivning för att hantera blodtryck och förbättra hjärnhälsan hos den åldrande befolkningen, säger Rajmohan.
Studien finansierades med bidrag från National Institute och Alzheimer’s Disease Research Consortium.
Fakta. Kardiovaskulära tillstånd
Kardiovaskulära tillstånd omfattar sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen. De vanligaste tillstånden inkluderar:
- Högt blodtryck (hypertoni): Ett tillstånd där blodtrycket är förhöjt, vilket kan leda till skador på blodkärlen och öka risken för hjärtinfarkt och stroke.
- Hjärtinfarkt (hjärtattack): Ett tillstånd som uppstår när blodflödet till en del av hjärtat blockeras, vilket skadar hjärtmuskeln.
- Ateroskleros (åderförkalkning): En process där plack (fett, kolesterol och andra ämnen) byggs upp på blodkärlens väggar och kan begränsa blodflödet.
- Hjärtsvikt: Ett tillstånd då hjärtat inte kan pumpa tillräckligt med blod för att möta kroppens behov, vilket kan orsaka trötthet, svullnad och andfåddhet.
- Diabetes: En metabol sjukdom som påverkar kroppens förmåga att hantera socker, vilket kan skada blodkärlen och öka risken för kardiovaskulära sjukdomar.
Kardiovaskulära tillstånd är en ledande orsak till död och sjukdom världen över, men riskerna kan minskas genom hälsosam livsstil, regelbunden motion och läkemedelsbehandling.
Publikation
Ravi Rajmohan, Zeinah Al‐Darsani, Chu‐Ching Ho, Joey Wong, Annlia Paganini‐Hill, Thomas Montine, Maria Corrada, Claudia Kawas. Vascular risk factors and cerebrovascular pathologic changes on autopsy: The 90+ Study. Alzheimer’s & Dementia, 2025; DOI: 10.1002/alz.14454
Ta del av mer intressant forskning om hjärnan här.