Mikroskop är gratis att läsa – men inte gratis att driva.

Tycker du vårt arbete är värdefullt? Stötta oss gärna – även ett litet bidrag gör stor skillnad.

Betalningen hanteras säkert via Stripe.

Omega 3-fettsyror kan bromsa biologiskt åldrande, visar ny forskning

fettsyror

Senast uppdaterad den 20 juni, 2025 av Mikroskop redaktion

En daglig dos av omega-3-fettsyror kan bromsa åldringsprocessen, enligt en omfattande klinisk studie som undersöker interventioner för att förlänga människors hälsospann – de år man lever i god hälsa innan åldrandets negativa effekter träder in. Studien pekar på enkla och kostnadseffektiva metoder för att främja ett hälsosamt åldrande, men forskarna understryker samtidigt att resultaten är preliminära.

Friska äldre personer som under en tidsperiod på tre år tog ett gram av algbaserade fettsyror med omega-3 varje dag visade sig ha åldrats tre månader mindre än övriga studiedeltagare, mätt genom biologiska markörer. Tillägg av vitamin D och regelbunden styrketräning förstärkte effekten till nästan fyra månader.

– Trots att effekterna kan verka små, med en förnyelse av biologisk ålder på tre till fyra månader under tre år, kan de – om de bibehålls – ha stor betydelse för människors hälsa, säger Heike Bischoff-Ferrari, forskare och huvudförfattare till studien vid universitetet i Zürich, i ett pressmeddelande.

Tidigare studier hade antytt att omega-3, en omättad fettsyra som finns i fet fisk och i livsmedel som nötter och frön, kan påverka åldringsprocessen. Men huruvida människor faktiskt upplever några verkliga hälsofördelar av att konsumera fettsyran, har hittills varit oklart.

Epigenetiska klockor och omega 3-fettsyror

I en klinisk studie som omfattade nästan 800 personer över 70 år från Schweiz använde forskarna epigenetiska klockor för att undersöka hur åldringshastigheten påverkades. Epigenetiska klockor är ett vetenskapligt verktyg som mäter kemiska förändringar i DNA:t, vilka reflekterar vävnadens biologiska ålder snarare än den kronologiska.

Studiedeltagarna delades in i åtta grupper och fick antingen ett gram algbaserade omega-3-fettsyror per dag, 50 mikrogram vitamin D per dag, 30 minuters styrketräning tre gånger i veckan alternativt en kombination av dessa.

När forskarna sedan analyserade resultaten såg de att tre olika epigenetiska klockor visade att omega-3 bromsade åldrandet. En av klockorna avslöjade dessutom en ytterligare hälsofördel om omega-3 kombinerades med vitamin D och styrketräning.

Samma europeiska studie (Do-Health) har tidigare rapporterat andra positiva effekter av att inta omega-3, däribland en 10-procentig minskning av fallolyckor bland äldre. Kombinationen av omega-3, vitamin D och styrketräning minskade risken att utveckla förstadier till svaghet (pre-frailty) – vilket ofta föregår svaghet – med 39 procent. Dessutom minskade kombinationen av omega-3, vitamin D och styrketräning även risken för invasiv cancer med hela 61 procent.

Forskningen öppnar upp möjligheten att använda kostnadseffektiva och lättillgängliga metoder för att förbättra hälsan, vilket, trots blygsamma effekter på individnivå, kan ha stor betydelse för folkhälsan i stort. Resultaten från studien är dock preliminära, och forskarna betonar att det fortfarande är oklart om en bromsning av åldringsprocessen faktiskt leder till att människor lever ett hälsosammare och längre liv.

De understryker också att studiens deltagare enbart varit från Schweiz, vilket innebär att resultaten inte nödvändigtvis kan generaliseras till den globala befolkningen av äldre vuxna över 70 år. I nästa fas planerar forskarna därför att utvidga sina analyser och inkludera deltagare från Tyskland, Frankrike, Österrike och Portugal för att beakta en större genetisk och livsstilsmässig mångfald.

Åldrandet på molekylär nivå: En ny förståelse

Steve Horvath, en av de seniora författarna vid Altos Labs i Cambridge, menar att studien kan fungera som en prototyp för framtida forskning kring att bromsa åldrande:

– Enligt min åsikt är 70 det nya 50. Även om dessa interventioner inte är ett botemedel mot åldrande, bekräftar resultaten från studien min övertygelse om vikten av att ta en låg dos omega-3, vitamin D och att träna regelbundet – allt med måtta.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Nature Aging.

Publikation

Heike A. Bischoff-Ferrari, Stephanie Gängler, Maud Wieczorek, Daniel W. Belsky, Joanne Ryan, Reto W. Kressig, Hannes B. Stähelin, Robert Theiler, Bess Dawson-Hughes, René Rizzoli, Bruno Vellas, Laure Rouch, Sophie Guyonnet, Andreas Egli, E. John Orav, Walter Willett, Steve Horvath. Individual and additive effects of vitamin D, omega-3 and exercise on DNA methylation clocks of biological aging in older adults from the DO-HEALTH trialNature Aging, 2025; DOI: 10.1038/s43587-024-00793-y

Läs mer:
Vitamin D kan bromsa biologiskt åldrande, visar ny studie
Nyttig surkål kan skydda magen – ny forskning visar hälsoeffekter av fermenterad mat
Växtbaserad mat kan förlänga livet – ny forskning visar kraften i växtämnen


Dela det här:
Detta är populärvetenskaplig information och ersätter inte medicinsk rådgivning. Kontakta sjukvården vid frågor om din hälsa. Publicerat av Mikroskop Redaktion – läs våra redaktionella principer.

Mikroskop är gratis att läsa – men inte gratis att driva.

Tycker du vårt arbete är värdefullt? Stötta oss gärna – även ett litet bidrag gör stor skillnad.

Betalningen hanteras säkert via Stripe.