Ett högt intag av ultraprocessad mat kopplas till en ökad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar. Det konstaterar ett internationellt forskarteam i en studie publicerad i tidskriften The BMJ.
Den här artikeln om IBD bygger på en studie som publicerades 2021. Nya forskningsrön kan ha tillkommit. Här kan du hitta nyare artiklar inom området mage och tarm.
Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) är ett samlingsnamn för bland annat Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Sjukdomarna förekommer framför allt i mer industraliserade länder och innebär att kroppens immunförsvar angriper den egna tarmväggen och/eller tarmslemhinnan vilket orsakar en kronisk inflammation. I dagsläget misstänker man att olika miljö- och kostfaktorer vanliga i väst är viktiga för sjukdomarnas utveckling, men få kliniska studier har utvärderat hypotesen i stor skala.
Nu har dock ett internationellt forskarteam tittat närmare på sambanden mellan ultraprocessade livsmedel och IBD. Resultaten, som publicerades i den ansedda tidskriften The BMJ 2021, visar att ett högt intag av ultraprocessade livsmedel associeras med en ökad risk för IBD.
Ultraprocessad mat
Ultraprocessad mat är livsmedelsprodukter som genomgått en hög grad av industriell behandling. Den har lång hållbarhetstid, innehåller ofta höga nivåer av onaturliga ämnen, socker, fett och salt men saknar samtidigt vitaminer och fibrer.
I syfte att studera sambanden mellan IBD och ultraprocessade livsmedel samlande forskarna in detaljerad information om kostintag från 116 087 personer i åldrarna 35-70 år från 21 olika låg-, medel-, och höginkomstländer. Alla deltagare ingick i den så kallade PURE-studien (Prospective Urban Rural Epidemiology), som bland annat syftar till att undersöka hur levnadsvanor påverkar människors hälsa på olika platser runtom i världen.
467 personer utvecklade IBD
I sin analys kunde forskarna konstatera att totalt 467 av studiedeltagarna utvecklade IBD mellan åren 2003 och 2016 (90 personer Crohns sjukdom och 377 personer ulcerös kolit). Efter att de justerat för eventuella påverkande faktorer kunde forskarna även se att de personer som åt fem eller fler portioner av ultraprocessade livsmedel per dag, hade så mycket som 82 procent högre risk att utveckla IBD än dem som åt färre än en portion per dag. För de som däremot åt en till fyra portioner per dag var risken förhöjd med 67 procent.
Olika typer av ultraprocessade livsmedel kopplades i synnerhet till en ökad risk för IBD. Hit hörde bland annat läsk, raffinerat socker, processat kött och chips. Intag av vitt kött, rött kött, mjölk, stärkelse, frukt, grönsaker och baljväxter (så som ärtor, bönor och linser) associerades däremot inte med en ökad risk för IBD.
Kunde inte påvisa kausalitet
Då studien är en observationsstudie kunde forskarna dock inte påvisa kausala samband (orsakssamband) mellan ett högt intag av ultraprocessad mat och IBD. Att resultaten dessutom bygger på självrapporterad information och att man inte tagit hänsyn till kostförändringar över tid, lyfts också fram som några av flera brister i studiens design.
Trots det menar forskarna att resultaten i alla fall stödjer hypotesen att en hög konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan vara en betydande miljöfaktor kopplad till IBD. Forskarna konstaterar slutligen att fler studier behövs för att identifiera vilka specifika ämnen i ultraprocessad mat som är involverade i de observerade studieassociationerna.
Publikation
Neeraj Narula, Emily C L Wong, Mahshid Dehghan, Andrew Mente, Sumathy Rangarajan, Fernando Lanas, Patricio Lopez-Jaramillo, Priyanka Rohatgi, P V M Lakshmi, Ravi Prasad Varma, Andres Orlandini, Alvaro Avezum, Andreas Wielgosz, Paul Poirier, Majid A Almadi, Yuksel Altuntas, Kien Keat Ng, Jephat Chifamba, Karen Yeates, Thandi Puoane, Rasha Khatib, Rita Yusuf, Kristina Bengtsson Boström, Katarzyna Zatonska, Romaina Iqbal, Liu Weida, Zhu Yibing, Li Sidong, Antonio Dans, Afzalhussein Yusufali, Noushin Mohammadifard, John K Marshall, Paul Moayyedi, Walter Reinisch, Salim Yusuf. Association of ultra-processed food intake with risk of inflammatory bowel disease: prospective cohort study. BMJ, 2021; n1554 DOI: 10.1136/bmj.n1554
Läs om mer forskning inom området mage och tarm här.