...
ANNONS FÖR COMPRICER

Kaffe och hjärt-kärlsjukdom: Ny forskning visar att tidpunkten för kaffedrickande spelar roll

kaffe

Den som enbart dricker kaffe på morgonen löper en lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom jämfört med dem som dricker kaffe vid flera tillfällen under dagen. Det visar ny forskning som publicerats i European Heart Journal.

I studien, som letts av forskare vid Tulane University’s Celia Scott Weatherhead School of Public Health and Tropical Medicine i New Orleans, USA, har sambandet mellan hälsa och tidpunkt för att dricka kaffe undersökts.

– Tidigare forskning har visat att kaffedrickande inte ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och att kaffedrickande i sig till och med kan minska risken för vissa kroniska sjukdomar, däribland typ 2-diabetes. Eftersom koffein påverkar kroppen på olika sätt ville vi undersöka om tidpunkten för när vi dricker kaffe under dagen spelar någon roll för hjärt-kärlhälsan, säger Lu Qi, forskare och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

ANNONS FÖR LEXLY

I studien, som publicerades den 7 januari i tidskriften European Heart Journal, inkluderades 40 725 vuxna personer som deltog i den amerikanska National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) mellan 1999 och 2018. Deltagarna ombads att rapportera allt de åt och drack under minst en dag, inklusive om de drack kaffe, hur mycket och när. En del av deltagarna (1 463 personer) fyllde även i en detaljerad dagbok över sina mat- och dryckesvanor under en hel vecka.

Forskarna kunde därefter koppla informationen som deltagarna uppgett till dödsorsaksregister över en period på mellan nio och tio år.

Tidpunkt, inte bara mängd – ny insikt om kaffets hälsopåverkan

ANNONS FÖR MATHEM

Resultaten visade att medan 36 procent av alla deltagare främst drack kaffe på morgonen, drack 16 procent kaffe vid flera tillfällen under hela dagen. Totalt 48 procent av deltagarna drack däremot inget kaffe alls.

Morgonkaffedrickare hade 16 procent lägre risk att dö, oavsett orsak, och 31 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som inte drack kaffe alls. För dem som drack kaffe vid flera olika tillfällen under hela dagen (morgon, eftermiddag och kväll) var det däremot ingen skillnad i dödlighet jämfört med dem som inte drack kaffe alls.

ANNONS FÖR WELLOBE

Resultaten var desamma oavsett om deltagarna var måttliga kaffedrickare (drack två till tre koppar) eller mer ”extrema” i sitt kaffedrickande (drack mer än tre koppar).

– Det här är den första studien som undersöker tidpunkten för kaffedrickande och dess effekter på hälsan. Våra resultat tyder på att det inte bara är hur mycket kaffe vi dricker, utan även när vi dricker det, det som spelar roll, säger Lu Qi.

Han påpekar också att studien inte kan ge ett definitivt svar på varför morgonkaffe minskar risken för död i hjärt-kärlsjukdom. En möjlig förklaring skulle dock kunna vara att intag av kaffe på eftermiddagen eller kvällen kan störa de cirkadianska rytmerna och påverka nivåerna av melatonin, ett hormon som bland annat reglerar sömn. Detta kan i sin tur påverka riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, såsom blodtryck och inflammation.

– Men ytterligare forskning behövs för att bekräfta resultaten i andra befolkningsgrupper, säger Qi.

ANNONS FÖR ASTRO SWEDEN

Kaffe på morgonen – ett steg för bättre hjärt-kärlhälsa?

I en medföljande ledarartikel förklarar forskaren Thomas F. Lüscher från Royal Brompton and Harefield Hospitals i London att studieresultaten är signifikanta.

– Under en uppföljning på nästan ett decennium, och efter att ha justerat för faktorer som mängden kaffe, sömn och andra parametrar, var morgonmönstret signifikant kopplat till lägre risk för både dödsfall oavsett orsak och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Enligt studiens resultat verkar det som om kaffedrickande på morgonen, snarare än vid flera tillfällen under hela dagen, kan ha en positiv effekt på hälsan.

Lüscher förklarar vidare att tidpunkten för kaffedrickande kan påverka det sympatiska nervsystemet. När vi vaknar och stiger upp ur sängen på morgonen ökar den sympatiska aktiviteten markant, en effekt som sedan successivt minskar under dagen och som når sin lägsta nivå när vi sover. Om man dricker kaffe på eftermiddagen eller kvällen är det därför inte en orimlig hypotes att den naturliga rytmen och sömnen påverkas, helt enkelt eftersom koffein verkar kunna hämma utsöndringen hormonet melatonin.

ANNONS FÖR NEXTORY SE

Så, när är det bäst att dricka sitt kaffe?

– Det finns nu starka bevis för att kaffedrickande på morgonen är hälsosamt. Så, drick ditt kaffe – men gör det på morgonen, säger Lüscher.

Att dricka kaffe i måttliga mängder kan ha flera positiva hälsofördelar. Forskning visar att kaffe kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och bidra till bättre hjärthälsa. Det har också visat sig vara skyddande mot typ 2-diabetes, då det förbättrar insulinkänsligheten. Kaffe är dessutom en rik källa till antioxidanter, vilket kan skydda cellerna från skador och stödja en hälsosam åldrandeprocess.

Koffein, som finns i kaffe, kan också ha en positiv effekt på den mentala hälsan genom att förbättra koncentrationen, höja humöret och till och med minska risken för depression. Regelbundet kaffedrickande är också kopplat till en lägre risk för leversjukdomar, som fettlever och cirros, och vissa studier antyder att kaffe kan minska risken för vissa cancerformer, såsom lever-, tarm- och prostatacancer.

För att dra nytta av dessa hälsofördelar är det dock viktigt att dricka kaffe i måttliga mängder, vanligtvis 2-3 koppar per dag, eftersom ett för stort intag kan ha negativa effekter på hälsan.

Publikation

Xuan Wang, Hao Ma, Qi Sun, Jun Li, Yoriko Heianza, Rob M Van Dam, Frank B Hu, Eric Rimm, JoAnn E Manson, Lu Qi. Coffee drinking timing and mortality in US adultsEuropean Heart Journal, 2025; DOI: 10.1093/eurheartj/ehae871

Ta del av mer forskning inom området nutrition här.

Dela det här:
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.