...
ANNONS FÖR COMPRICER

Så påverkar sömnbrist vår förmåga att hantera påträngande minnen

sömnbrist forskning hjärnan

När vi sover dåligt påverkas hjärnans mekanismer för att reglera tankar och känslor, vilket kan leda till psykisk ohälsa. Ny forskning från University of East Anglia (UEA) antyder att en nedsatt funktion i hjärnregioner som vanligtvis blockerar negativa tankar kan vara orsaken.

Sömnbrist spelar en viktig roll i uppkomsten och vidmakthållandet av många psykiska störningar, men varför denna koppling finns har varit svår att förklara.

En studie, som nyligen publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ger nu nya insikter om de kognitiva och neurala mekanismer som ligger bakom sambandet mellan dålig sömn och psykisk ohälsa. Fynden kan bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder och förebyggande strategier för psykiska problem som depression och ångest.

ANNONS FÖR LEXLY

Genom att använda funktionell MRI kunde forskarna bakom studien för första gången visa att bristande minneskontroll efter sömnbrist är kopplat till svårigheter att aktivera hjärnregioner som vanligtvis hämmar minnesframkallning. Denna förmåga att hämma minnen återställs under REM-sömn, den sömnfas som är förknippad med hjärnans återhämtning.

Fakta. REM-sömnen avgörande för minnesbearbetning

REM-sömn (Rapid Eye Movement) är en fas i sömncykeln som kännetecknas av snabba ögonrörelser, ökad hjärnaktivitet och drömmar. Under REM-sömnen är hjärnans aktivitet högre än under andra sömnfaser, vilket gör att den påminner om vakenhet. Fasen är avgörande för minnesbearbetning, inlärning och emotionell reglering. REM-sömn utgör omkring 20–25 % av den totala sömntiden och återkommer flera gånger under natten, med längre perioder mot morgonen. Brist på REM-sömn kan påverka både kognitiva funktioner och känslomässig stabilitet.

– Även om påträngande minnen är en tillfällig och kortvarig störning för de flesta människor, kan de vara återkommande, levande och störande för individer som lider av psykiska hälsotillstånd såsom depression, ångest och posttraumatiskt stressyndrom. Eftersom minnen spelar en central roll i vår affektiva perception av den yttre världen, kan misslyckanden i minneskontroll bidra till att förklara sambandet mellan sömnbrist och emotionell dysreglering, säger Marcus Harrington, försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

ANNONS FÖR MATHEM

– En bättre förståelse för de mekanismer som utlöser påträngande minnen är avgörande för att förbättra emotionellt välbefinnande och minska den globala bördan av psykisk ohälsa, fortsätter han.

Sömnens påverkan på minneskontroll

I studien deltog 85 friska vuxna som ombads att försöka undertrycka oönskade minnen medan deras hjärnaktivitet mättes med funktionell MRI. Deltagarna delades upp i två grupper: hälften fick sova en natt innan uppgiften, medan den andra hälften höll sig vakna hela natten.

ANNONS FÖR WELLOBE

Dagen efter visade resultaten att deltagarna som sovit hade en ökad aktivitet i den högra dorsolaterala prefrontala cortexen – en hjärnregion som är involverad i reglering av tankar, handlingar och känslor – jämfört med de som var vakna hela natten. Samtidigt visade de sovande deltagarna lägre aktivitet i hippocampus, en region som spelar en central roll i minnesframkallning, när de försökte undertrycka oönskade minnen.

REM-sömn återställer hjärnans kontrollmekanismer

Bland de deltagare som sovit, uppvisade de som tillbringade mer tid i REM-sömn en bättre förmåga att aktivera den dorsolaterala prefrontala cortexen under minnesundertryckningen. Detta tyder på att REM-sömn spelar en central roll i att återställa hjärnans kontrollmekanismer, som hjälper oss att förhindra oönskade minnen från att tränga in i medvetandet.

– Sammanfattningsvis belyser våra resultat den viktiga rollen som sömn spelar för att upprätthålla kontrollen över både våra minnen och pågående tankar, säger Harrington.

Fakta. Hur påverkar sömnbrist psykisk hälsa?

Sömnbrist har en negativ inverkan på den psykiska hälsan och kan leda till en rad problem, såsom:

Ökad risk för depression och ångest: Långvarig sömnbrist kan påverka hjärnans kemiska balans, vilket gör det svårare att hantera stress och känslomässiga svårigheter.

Försämrad kognitiv funktion: Brist på sömn påverkar koncentration, minne och beslutsfattande, vilket kan göra det svårare att hantera vardagliga utmaningar.

Störda känslomässiga reaktioner: Sömnbrist kan göra oss mer irritabla, känslomässigt instabila och mindre tåliga för stress.

Publikation

Marcus O. Harrington, Theodoros Karapanagiotidis, Lauryn Phillips, Jonathan Smallwood, Michael C. Anderson, Scott A. Cairney. Memory control deficits in the sleep-deprived human brainProceedings of the National Academy of Sciences, 2024; 122 (1) DOI: 10.1073/pnas.2400743122

ANNONS FÖR ASTRO SWEDEN

Ta del av mer forskning om hjärnan här.

Dela det här:
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.