Att leva sunt minskar risken för att utveckla IBS. Det visar ny forskning.
En hälsosam livsstil innebär att man tar hand om både sin psykiska och fysiska hälsa. Att t ex äta grönare, sova tillräckligt och röra på sig regelbundet är grunden för en hälsosam helhet. Hur våra levnadsvanor ser ut påverkar inte minst vår maghälsa. Tidigare forskning har kunnat koppla vissa individuella livsstilsfaktorer till en ökad risk för att utveckla IBS. Därför ville ett forskarteam vid University of Hong Kong undersöka om en kombination av flera sunda livsstilsval kan förebygga mag-tarmstörningen.
Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Gut tidigare i år, visade att en hälsosam livsstil är associerad med en minskad risk för att utveckla IBS. Att inte röka, att få tillräckligt med sömn, att vara fysiskt aktiv, att äta hälsosamt och att ha en låg alkoholkonsumption ringades in som hälsosamma livsstilsbeteenden.
Flera hälsosamma vanor bättre
Av de fem beteendena visade sig tre – att inte röka, att träna intensivt och att sova minst sju timmar per natt vara associerade med störst effekt vad gäller att minska risken för IBS var för sig. När forskarna tittade närmare på de sunda livsstilsbeteendena kombinerat i grupp, kunde de se att personer som hade tre eller fler av dem, de var minst benägna att utveckla IBS.
I studien inkluderades 64 286 personer som rekryterats från UK Biobanks medicinska databas. Deltagarnas medelålder var 55 år och drygt hälften av dem var kvinnor. Ingen av deltagarna hade vid studiens början diagnostiserats med IBS och samtliga hade fyllt i minst två formulär om sina matvanor.
Under en period på 12.5 år kunde forskarna se att 961 personer (1.5 procent av deltagarna) fick diagnosen IBS. Totalt hade 7604 (12 procent) inget av de hälsosamma livsstilsbeteendena, 20 662 (32 procent) rapporterade ett beteende, 21 901 (34 procent) rapporterade två beteenden och 14 101 (22 procent) rapporterade tre till fem sunda livsstilsbeteenden.
Efter att forskarna kontrollerat för andra faktorer, såsom IBS i släkten, såg de att de personer som hade allra flest hälsosamma livsstilsbeteenden uppvisade lägst risk att utveckla IBS. Att ha ett hälsosamt livsstilsbeteende associerades med 21 procent lägre risk för att utveckla IBS, två sunda beteenden associerades med 36 procent lägre risk och tre till fem beteenden kopplades till 42 procent lägre risk.
Brister i studiens design
Då studien är en observationsstudie kunde forskarna dock inte påvisa orsakssamband (kausalitet) mellan att ha flera hälsosamma livsstilsbeteenden och en minskad risk för att utveckla IBS. Att resultaten dessutom bygger på självrapporterad information och att yngre personer inte ingått i studieunderlaget lyfts också fram som några av flera brister i studiens design. Trots det menar forskarna att resultaten i alla fall stödjer hypotesen att en hälsosam livsstil kan minska risken för att utveckla IBS: ”Att anamma ett flertal hälsosamma livsstilsbeteenden i sin vardag är signifikant associerat med en lägre förekomst av IBS i en medelålders befolkning. Våra resultat indikerar att livsstilsförändringar kan fungera som en strategi för att förebygga IBS”, konstaterar studieförfattarna.
Fakta. Vad är IBS?
IBS är en mag-tarmstörning som påverkar tarmfunktionen och ger upphov till symtom som magont, uppsvälldhet, diarré och förstoppning. Orsaken till IBS är inte helt känd, men forskare misstänker att en kombination av genetiska faktorer, stress, förändringar i tarmfloran och överkänslighet i tarmen bidrar till mag-tarmstörningen.
Diagnosen IBS ställs oftast genom att utesluta andra sjukdomar och baseras på symtom enligt specifika kriterier, som de så kallade ”Rome IV”-kriterierna för funktionella mag-tarmsjukdomar. Eftersom IBS inte är en allvarlig sjukdom utan snarare en funktionell störning, är prognosen i allmänhet god. Många kan hantera sina symtom effektivt genom livsstilsförändringar, kostanpassningar (t. ex. FODMAP-diet), läkemedel och ibland psykologisk behandling som kognitiv beteendeterapi (KBT).
Publikation
Ho FF, Sun H, Zheng H, et al Association of healthy lifestyle behaviours with incident irritable bowel syndrome: a large population-based prospective cohort study. Gut 2024;73:922-931.
Vill du läsa fler artiklar om forskning inom området mage och tarm? Gå hit.