Forskare vid Karolinska Institutet har med hjälp av ett AI-verktyg analyserat hjärnbilder från 70-åringar för att uppskatta deras biologiska ålder. Resultaten visar att faktorer som skadar blodkärlen, exempelvis högt blodsocker och inflammation, kan kopplas till en äldre hjärnstruktur, medan en hälsosam livsstil associeras med hjärnor som ser yngre ut. Studien publicerades nyligen i Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
Varje år drabbas över 20 000 personer i Sverige av någon form av demens, där Alzheimers sjukdom är den vanligaste diagnosen. Hjärnans åldrande påverkas av både riskfaktorer och skyddande livsstilsval, och forskare strävar efter att få en djupare förståelse för vad som kan bromsa denna process.
Anna Marseglia, biträdande lektor vid Karolinska Institutet och en av huvudförfattarna till den nya studien, förklarar i ett pressmeddelande att även om nya läkemedel mot Alzheimers utvecklas, kommer de tyvärr inte att hjälpa för alla med demens. Därför har forskarna valt att undersöka vad som kan stärka hjärnans motståndskraft mot åldrande och sjukdom.
Studien omfattade 739 kognitivt friska 70-åringar, varav 350 var män, som alla deltog i Göteborgskohorten H70. Hjärnorna avbildades med magnetkamera, och en AI-baserad algoritm uppskattade deltagarnas biologiska ålder utifrån de bilder som genererades.
AI-algoritm ger värdefull insikt
Eric Westman, professor i neurogeriatrik vid Karolinska Institutet och studieledare, förklarar att algoritmen är både exakt och användarvänlig. Även om verktyget fortfarande är i forskningsstadiet, hoppas man att det i framtiden ska kunna användas kliniskt, exempelvis i samband med demensutredningar.
Förutom hjärnbilderna samlade forskarna in blodprov för att mäta faktorer som blodsocker, blodfetter och inflammation. Deltagarna genomgick även minnestest, och information om livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, sociala relationer och alkoholkonsumtion inkluderades.
Hälsofaktorer påverkar hjärnans åldrande
Resultaten visade att både mäns och kvinnors hjärnor i genomsnitt skattades till att vara omkring 71 år gamla, trots att deltagarna var 70 år. Forskarna fokuserade på hjärnans ”åldersgap”, vilket beräknas genom att jämföra den uppskattade biologiska åldern med den kronologiska åldern. Studien visade att sjukdomar och tillstånd som diabetes, stroke, högt blodtryck och små blodkärlsskador var kopplade till en äldre hjärnstruktur. I motsats till detta var en hälsosam livsstil, exempelvis regelbunden fysisk aktivitet, förknippad med hjärnor som såg yngre ut.
Marseglia betonar att faktorer som skadar blodkärlen också påverkar hjärnans åldrande, vilket understryker vikten av att bevara blodkärlens hälsa – till exempel genom att hålla blodsockret i balans – för att skydda hjärnans funktion och struktur.
Framtida forskningsinriktningar: Könsskillnader och sociala faktorer
Nästa steg i forskningen är att undersöka könsskillnader när det gäller hur män och kvinnor bygger motståndskraft mot åldrande. Forskarna planerar att titta närmare på biologiska faktorer som hormoner, men även på sociala och kulturella aspekter. De avser också att studera hur faktorer som sömn, stress och sociala relationer påverkar hjärnans åldrande.
Studien har finansierats av flera forskningsstiftelser och organisationer, och forskarna rapporterar inga intressekonflikter, även om en medförfattare har samarbetat med företag som Roche, Eli Lilly och Biogen.
Publikation
”Biological brain age and resilience in cognitively unimpaired 70-year-old individuals”, Anna Marseglia, Caroline Dartora, Jessica Samuelsson, Konstantinos Poulakis, Rosaleena Mohanty, Sara Shams, Olof Lindberg, Lina Rydén, Therese Rydberg Sterner, Johan Skoog, Anna Zettergren, Silke Kern, Ingmar Skoog och Eric Westman. Alzheimer’s & Dementia, online 20 december 2024. doi: 10.1002/alz.14435.
Ta del av mer forskning om hjärnan här.